latinica  ћирилица
17/04/2024 |  09:56 ⇒ 10:10 | Аутор: СРНА

Гутић Бјелица: Показатељ правог стања у земљи и расуло дипломатије

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је да приједлог резолуције о Сребреници и тајне активности бошњачког кадра Мисије БиХ при УН показују не само расуло у дипломатији земље, већ и право стање у којем се налази БиХ.
Биљана Гутић Бјелица (фото: https://banjaluka.net/) -
Биљана Гутић Бјелица (фото: https://banjaluka.net/)

Бјелица је истакла да резолуција показује да нема поштовања за српске жртве, да нема помирења ни мирног заједничког живота народа који живе у БиХ.

- Какав год да буде исход гласања, Срби никада неће прихватити етикетирање које су му намијенили бошњачки политичари и западни центри моћи - поручила је Бјелица за Срну.

Она је нагласила да су Срби поносан, слободарски народ који вјерује у правду и у институције и изабране лидере Републике Српске.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.