latinica  ћирилица
18/04/2024 |  09:00 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

Вуковић: Пројекат унитаризације БиХ у завршној фази (ВИДЕО)

Пројекат унитаризације БиХ је у завршној фази и ако она успије, то ће бити лоше по БиХ јер ће доћи до њеног распада и дезинтеграција као што се десило у бившој Југославији, рекао је Драго Вуковић, социолог и редовни професор Универзитета Источно Сарајево.
Драго Вуковић и Витомир Поповић - Фото: РТРС
Драго Вуковић и Витомир ПоповићФото: РТРС

Како је нагласио у нашем Јутарњем програму, главни заговорници унитаризације и резолуције о Сребреници су квази грађански политичари као што су Лагумџија, Комшић и Конаковић који је изјавио да Срби раде погрешно када су у питању реакције на резолуцију о Сребреници.

Вуковић истиче да је Српска у тешком положају не само због резолуције о Сребреници већ и и због политичког терора међународне заједнице.

- Зато се институције Српске и сви политички актери боре против све га што се тренутно дешава, а данашњи митинг у Бањалуци ће показати снагу народа против напада на институције Српске - тврди Вуковић.

Професор Правног факултета Унуверзитета у Бањалуци Витомир Поповић истакао је да се тренутна политичка ситуација може упоредити са 90-тим годинама прошплог вијека када се након распада Југославије српски народ нашао у незгодној позицији да од конститутивног народа буде сведен на национану мањину у отцијепљеним републикама.

- Једино што је тада Србима преостало је да се организује и крену у оснивање сопствене државе. Пут је тада био много трновит и може се поредити с оним што се дешава данас, с тим да смо сада у бољој позицији јер имамо државу, поуке од раније и националне циљеве - каже Поповић.

Поповић је навео да је настала и велика криза у оквиру међународног поретка и права јер велике земље не поштују резолуције Савјета безбједности.

- У УН-у се покушавају наметнути ставови о геноциду којег, доказано је, није било у Сребреници мијењањем начина гласања, а доводи се у питање и улога Савјета Европе чије је постојање изгубило сваки смисао - тврди Поповић.