latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:40 ⇒ 15:40 | Аутор: Агенције

Делегација ЕУ о посебној сједници НСРС

Из Делегације ЕУ у БиХ речено је да Народна скупштина Републике Српске разматра усвајање законодавних иницијатива које би "нарушиле уставни поредак БиХ, функционалност њених институција и основне слободе".
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације ЕУ рекли су да од руководства Српске очекују да обуставе ове законодавне иницијативе, укључујући, прије свега, нацрте закона о изборима, референдумима, имунитету и страним агентима.

Додају да Европска унија истиче обавезу поштовања суверенитета, територијалног интегритета, уставног поретка, укључујући одлуке Уставног суда, као и међународног субјективитета БиХ.

- Било које радње против ових принципа доводе до озбиљних посљедица, као што је Европска унија већ недвосмислено наглашавала - наводи се у саопштењу Делегације.

Даље наводе да се "након одлуке Европског савјета о отварању приступних преговора Унија очекује од БиХ, укључујући Републику Српску, да направи искораке напријед умјесто корака који су супротни њеном европском путу".

- Одлука Европског савјета је показала да дијалог, а не ескалација, доноси резултате. Позивамо све лидере у БиХ да испуне своје обавезе и очекивања грађана и да се врате за преговарачки стол за добробит људи у земљи и њене будућности у Европској унији - навели су из ове делагације.