latinica  ћирилица
19/04/2024 |  18:44 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Кољевић: Коначно раскрстити са митом о "сребреничком геноциду"

Сенатор Републике Српске Богдана Кољевић оцијенила је да Српска усвајањем извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године у Народној скупштини гради политику истине, те да коначно треба раскрстити са митом о "сребреничком геноциду".
Богдана Кољевић - Фото: Screenshot/YouTube
Богдана КољевићФото: Screenshot/YouTube

- Треба коначно раскрстити с митом о "сребреничком геноциду" и утврдити објективну историју како ријеч "геноцид" не би изгубила сваки смисао - рекла је Кољевићева.

Она сматра да јучерашња посебна сједница Народне Скупштине, на којој је усвојен извјештај Независне међународне комисије, спада у ред историјских засједања, скоро попут првог конституисања парламента Српске.

- Коначно се афирмисала изузетна правна валидност извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године и сада он постаје релевантан на свјетској политичкој сцени и у интернационалној арени - изјавила је Кољевићева.

Указала је на то да је исто тако битно и како се у закључцима Народне скупштине Републике Српске експлицитно одбацује "срамни извјештај из 2004. године", који је представљао израз колонијалних пракси док су њени нови закључци израз највише политичке зрелости.

- И најзад, али никако и најмање важно, ови закључци, који уживају пуну народну подршку, и подршку опозиције, то јесте са којима је постигнут, такорећи, апсолутни народни консензус, донесени су у тренутку када су угрожени витални интереси Српске и појављују се као њен проактиван одговор - навела је Кољевићева.

Она је оцијенила и да је Србија, такорећи, "први пут у потпуности стала иза Српске", те да се сада може апострофирати како постоји јединствен фронт српске политике истине.