latinica  ћирилица
23/04/2024 |  08:30 ⇒ 08:36 | Аутор: СРНА

Убијеним радницима РТС-а одата пошта код споменика "Зашто?"

Код споменика "Зашто?" у Ташмајданском парку одржан је помен за 16 радника Радио-телевизије Србије убијених на данашњи дан 1999. године када је НАТО гађао зграду РТС-а у центру Београда, прогласивши ову медијску кућу за легитимну мету.
Споменик "Зашто" (Фото: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC) -
Споменик "Зашто" (Фото: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC)

Пошту убијеним радницима РТС-а ноћас у 2.06 часова минутом ћутања одали су чланови породица, руководство и колеге из РТС-а, представници новинарских удружења, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници министарстава културе, као и информисања и телекомуникација, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и други.

У име породица жртава окупљенима се обратио Мирослав Медић, брат страдалог Синише, који је истакао да је НАТО бомбардовао зграду РТС-а јер је желио да се у свијету чује само његова верзија.

Он је истакао да је РТС тада емитовао извјештаје о злочинима које су чинили албански терористи на Косову и НАТО злочинци широм земље.

Медић је истакао да су страдали радници били већином млади људи, добре колеге и нису заслужили да на овако страшан начин изгубе своје животе и поручио да њихове породице и данас траже одговор на питање "Зашто?".

Он је указао да нико од НАТО челника никада није процесуиран нити је одговарао за овај злочин, а да су међународне новинарске организације одмах послије бомбардовања изјавиле да РТС никако није могао бити легитимни војни циљ и да је у питању класичан ратни злочин.

И поред тога, како је подсјетио, Суд за људска права у Стразбуру се огласио ненадлежним у овом случају, па ово и даље остаје злочин без казне.

Он је напомено да породице већ 25 година мучи и питање зашто ништа није учињено да се заштите животи запослених у вријеме ваздушне опасности.

У име породица, брат убијеног Синише Медића је замолио надлежне да се зграда у којој су радници РТС-а изгубили животе и која стоји као опомена и мјесто злочина, коначно претвори у меморијални центар за који идејно рјешење одавно постоји.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вијести у 2.06 часа иза поноћи, 23. априла 1999. године.

Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ.