latinica  ћирилица
23/04/2024 |  21:17 ⇒ 24/04/2024 | 07:22 | Аутор: РТРС

Додик: Муслимани раде против БиХ и свих народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је за очување мира и стабилности у региону од највећег значаја да западне силе покажу објективан приступ и уваже историјске и политичке реалности овог простора.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

- Дио Запада истрајава у покушајима да Србе представи као лоше момке са којима се треба обрачунати и које треба кажњавати. То гледамо и слушамо ових дана, уз подршку коју дају резолуцији о Сребреници, која је подијелила БиХ на два дијела - навео је Додик на друштвеним мрежама.

Он је истакао да су инсистирањем на таквим политичким пројектима и манипулацијама довели до тога да се Срби и муслимани у БиХ још више удаље и не желе да граде никакву заједничку будућност.

- Сви пријатељи БиХ, међу којима би морали бити сви који су свједоци Дејтонско-париског споразума, ако мисле добро свим народима овог простора, одбациће резолуцију - истакао је Додик.

Предсједник Српске је указао да су овом подручју потребни позитиван замах који долази са европским интеграцијама, стабилност, раст и развој, а не подјеле које су креатори тог документа намијенили како би Србе приказали као злочинце.

- Стављањем на страну само једног народа и навијачким приступом, дестабилизују се прилике и у БиХ и у региону. Данас смо у позицији да разговарамо са свима који желе да саслушају и разумију позицију Срба - навео је Додик.

Он је рекао да се Република Српска бори да сачува дејтонску БиХ и да је у околностима у којима Бошњаци стално раде против Срба пронашла оквир у којем може да функционише и напредује, док је Федерација БиХ показала потпуну нефункционалност.

- Свако добронамјеран и објективан може да види да једино што овдје покушавамо да урадимо је да спријечимо кршење владавине права и Дејтонског споразума и да вратимо примат поштовању међународног права - истакао је Додик.

Предсједник Српске је указао да резолуција о Сребреници и начин на који је та тема поново оживљена показују да муслимани у БиХ не поштују ни БиХ ни њене институције и да је све што раде против БиХ и против свих народа који овдје живе.

-  Они не желе помирење, они желе да Република Српска нестане и увјерени су да ће то постићи кроз ову резолуцију. Они су ти који су изашли из БиХ и праве нову државу с онима који им за то дају подршку - нагласио је Додик.

Он је истакао да Република Српска нема ништа са унитарном БиХ и да ће наставити самостално да јача и напредује.

- То је наш одговор на унитаристичку политику коју воде босански муслимани - закључио је Додик.