latinica  ћирилица
24/04/2024 |  09:44 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Бањалука: Положени вијенци на спомен-обиљежје жртвама велеиздајничког процеса

На Спомен-обиљежју жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци данас су положени вијенци у оквиру прославе Дана града.
Бањалука - полагање вијенаца - Фото: РТРС
Бањалука - полагање вијенацаФото: РТРС

Вијенце су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, делегација града Бањалука, те представници градске Борачке организације и Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

У оквиру прославе Дана града предвиђено је полагање вијенаца на Споменик 12 беба у градском центру, а потом и централно полагање вијенаца на Спомен-обиљежје погинулим борцима НОР-а на Тргу палих бораца.

Након полагања вијенаца и одавања почасти, у оквиру обиљежавања Дана града предвиђене су бројне активности.

Свечана академија биће одржана у спортској дворани "Борик" у 19 часова. Кључ града са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука" добиће министар одбране Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и постхумно генерал Момир Талић.

Прије академије, градоначелник Драшко Станивуковић ће у 18 часова, заједно са Вучевићем, Дачићем и градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем посјетити новоизграђену школу "Косово и Метохија" у насељу Ада.

Дан града Бањалука слави се у знак сјећања на 22. април 1945. године када је град ослобођен од окупатора у Другом свјетском рату.