latinica  ћирилица
25/04/2024 |  13:34 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Тензије и провокације креиране на Западу

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да су тензије и провокације које долазе од појединаца из политичког Сарајева дио организоване кампање која полази из западних извора и нагласио да Бошњаци желе да буду слуге Западу, док народ у Републици Српској хоће да одлучује о свом положају.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је рекао Срни да су "елите" из Сарајева окупирале систем самовољно поступајући, без компромиса, без договора, без институционалног одлучивања и руше Дејтонски мировни споразум.

Он је истакао да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез константно злоупотребљава систем и позицију коју врши, стигматизује предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Галијашевић наводи да је "Хелез радикалан човјек који даје сагласност стрељачком удружењу из Мостара да обавља вјежбе са вехабијама на војном полигону".

- То што су у овом моменту најрадикалнији западни кругови послали своје специјалне јединице у БиХ, то је директна пријетња ратом. Хелез је у ствари онај који треба да у тај рат увуче Бошњаке - нагласио је Галијашевић.

Он је истакао да се Бошњаци посредством Хелеза, амбасадора при УН Златка Лагумџије и министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића намјештају за сукоб који директно води у рат.

Галијашевић је поручио да су и довођење вехабија на војни полигон да вјежбају гађање, као и изјаве Хелеза и министра Федералне управе полиције Раме Исака директни позиви на рат у који ће се укључити Бошњаци.

Он је указао да и Кристијан Шмит има своју улогу у томе што је БиХ дошла у позицију у којој јесте.

- Он је зауставио позитивни процес договарања, он је поништио одлуку ЕУ да отвори приступне преговоре са БиХ и уништио мир. Рат се овдје креира на Западу. Запад је наш непријатељ. Бошњаци желе да буду слуге том Западу. Бошњаци се и не труде да управљају земљом и да се питају о БиХ и о миру њој - констатовао је Галијашевић.

Галијашевић је нагласио да народ у Републици Српској жели да одлучује о свом положају и о томе чиме ће се бавити и како ће задовољавати своје интересе.