latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:12 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ престаје да живи након доношења резолуције

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је 2. мај, када је планирана расправа о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, дан када суштински престаје да живи БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ми живимо с људима који нама каче да је српски народ `геноцидан`. То нећете доживјети, бар од мене. Можда гријешим, али ја тако живим и тако осјећам - истакао је Додик.

Он је навео да се од сада не разговара на нивоу БиХ на начин како је то било раније и додао да није ријеч о опструкцији, већ је таквим оцијенио потез амбасадора у УН Златка Лагумџије који је игнорисао став Предсједништва БиХ приликом подношења захтјева за расправу о резолуцији.

- Шта мисле докле ће моћи овако? Ово вам сигурно нећемо опростити! Нећемо да живимо с вама у истој држави, свидјело се то вама или не - нагласио је Додик.

Додик каже да нигдје неће ићи из БиХ, како то прижељкују политичари у Федерацији БиХ, али да га неће ни затворити као што најављују.

- Ја ћу остати у Републици Српској и водићу Српску док народ гласа за Милорада Додика. Када не буде гласао, ја ћу поштовати оног кога изабере народ. Можда се нећу слагати са њиховим политикама, али ћу поштовати вољу народа - истакао је Додик.

Додик је навео да странке "Тројке" сада имају као неку подршку међународног фактора.

- Ипак, увијек је најважнија ствар унутрашња подршка. Оно што сада чине је да показују спремност на уступке да би остали у власти, али ми не функционишемо на принципу уступака, нама то не треба - рекао је Додик.

Додик је појаснио да се то односи и на Изборни закон и Закон о Суду и да су то кључна питања за функционисање БиХ.

- Изгубили су све могућности да се с њима преговара. Нема ни потребе да се око тога преговара - рекао је Додик.

Он је указао и на неистине званичника задужених за инострану политику САД, које износе против њега с посебним освртом на изборни процес.