latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:14 | Аутор: СРНА

Додик: Садашња америчка администрација зло за Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Срну да су за развој геополитичке ситуације у свијету кључни избори у Сједињеним Државама, наводећи да је садашња америчка администрација зло за Српску.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

- Кад год су на власти у САД биле демократе ми смо лоше прошли. Они имају своје наративе и нама одговара да побиједи /Доналд/ Трамп. Позивам све Србе који гласају у САД да гласају за Трампа, јер тако ће нам најбоље помоћи и направиће најмању грешку - поручио је Додик из Санкт Петербурга.

Додик сматра да ће Америка несумњиво остати Америка, али да историја односа показује да кад год су републиканци били на власти, Срби су овдје имали мање проблема.

- Увијек остају ти нижепозиционирани људи `дубоке државе`, али и то смо научили. Ево /Мајкл/ Марфи је као амерички амбасадор прошао бос по трњу. Ми ћемо сјести сутра са Американцем који ће доћи послије њега и јасно дати до знања да прво морају да престану сатанизовати Србе и Српску, вратити се на Устав и укинути санкције које су увели, јер је то хибридни рат против нас - нагласио је Додик.

Ако не пристане на то, навео је Додик, Република Српска неће ни са њим разговарати, већ ће чекати неког другог.

Додик је напоменуо да геополитички гледано свијет више није исти, да је у нереду и, како теоретичари геополитике наводе, више не постоји један центар моћи.

- САД, које су прије 10,15 година биле центар финансијске, политичке, војне и сваке друге моћи данас то више нису. Остала је само војна моћ коју има Америка. Ту је и процес дедоларизације или краја глобалне моћи САД. Тај процес ће се завршити оног тренутка када се мултиполарни свијет институционално организује - истакао је Додик.

Предсједник Српске је као примјер навео Шангајску организацију за сарадњу, БРИКС и разне друге регионалне и глобалне асоцијације које полако јачају и праве пандане.

- Земље БРИКС-а су по производњи претекле Г7 најразвијенијих земаља свијета. Русија је данас пета економија свијета, а за неколико година биће четврта - додао је Додик.

Додик је указао да се губи моћ великих колонијалних земаља које данас нису у првих пет најјачих економија свијета.