latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:03 | Аутор: Агенције

Тужиоци ФБиХ оштро о Конаковићу: С позиције министра покушава утицати на исход предмета

Удружење тужилаца ФБиХ оштро је осудило непримјерене изјаве на јучерашњој конференцији за новинаре Елмедина Конаковића, у својству министра иностраних послова у СМ БиХ, усмјерене на тужиоце с циљем да се дискредитује њихов рад и угрози независност.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Тужиоци су истакли да овакви напади на интегритет правосуђа представљају напад на владавину права и покушај подривања повјерења у институције које штите закон и правду.

- Користећи говорницу Министарства, неаргументованим изјавама Конаковић доводи поступајуће тужиоце у актуелним предметима у негативан контекст, али и покушава да утиче на исход таквих предмета. Удружење тужилаца ФБиХ даје пуну подршку колегама, који свакодневно раде на заштити права грађана и борби против криминала - навели су из Удружења.

Тужиоци, како су истакли, играју кључну улогу у очувању правде и поштивању закона те је њихова независност од политичког утицаја од суштинског значаја. Они су позвали све релевантне институције и друштво да подрже независност тужилаца, а политичаре да се суздрже од јавних иступа који подривају повјерење у рад правосуђа. 

Подсјећамо, Конаковић је на конференцији за новинаре упутио бројне критике на рачун тужилаца, посебно, како их је назвао "зеничко-горажданска линија тужилаца који се баве овим стварима". Навео је да је највећи проблем "хапшење директора ФУП-а без доказа", за шта је прозвао тужиоца Сањина Куленовића.