latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:16 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Одговор на малољетничку деликвенцију је у превенцији (ВИДЕО)

Помјерање старосне границе за кривичну одговорност малољетних починилаца кривичних дјела али и евентуална кривична одговорност родитеља за дјела која су починила њихова дјеца,теме су о којима ће стручњаци из области правосуђа говорити на међународном научном савјетовању у Бањалуци.
Отварено 15. Међународно савјетовање - Фото: РТРС
Отварено 15. Међународно савјетовањеФото: РТРС

Јавност је о овом подијељена а стручњаци из области права ипак су за то да не дође до помјерања кривичне одговорности на 12 година.

У Републици Српској тренутно нема ниједно малољетно лице на издржавању затворске казне. Кривичним закоником је дефинисано ко може одговарати за кривична дјела и до које године - лица млађа од 14 година не подлијежу овом закону .

- У овом случају сви релевантни стручњаци у Србији и Републици Српској оцијенили су да се не би постигао ефекат помјерања старосне границе за учињена кривична дјела - рекао је Милош Букејловић министар правде Републике Српске.

Мишљења јавности подијељена су око снижавања старосне границе. Посебно је то изражено након невиђеног масакра у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" у којем је дијете починилац кривичног дјела.

- Нисам баш сигуран да се помјерање кривичне одговорности на 12 година, да би се нешто учинило. Тим прије, јер ако би се помјерила та граница на 12, опет би била онемогућена примјена тих. тзв. заводских мјера, ништа не би учинили. Далеко већа пажња треба се посветити превенцији - сматра академик Станко Бејатовић предсједник Удружења за кривично-правну теорију и праксу, Србија.

У свим овим случајевима па и у Рибникару испитује се и одговорност родитеља. У правној теорији родитељ не може одговарати за кривично дјело свог дјетета.

- Он не може да одговара за кривично дјело које је његово дијете урадило. Родитељи могу да одговарају за накнаду штете али не могу кривично - сматра Лидија Павичевић државни секретар у Министарству правде Србије.

У Србији је мноштво иницијатива поднесених радној групи за измјене законских рјешења која регулишу ову област. Због свега је важна едуакција судија, тужилаца, адвоката и полиције јер је све више и случајева малољетника који кривичо прекрше закон.

- Дат је приједлог о ком ћемо разговарати на конференцији да радимо заједничке обуке, да размијенимо искуства и са представницима и правосуђем Републике Српске - навео је Ненад Вујић директор Правосудне академије Србије.

На Међународном научном савјетовању "Дјеца и малољетници као починиоци и жртве кривичних дјела - законодавни и институционални одговор" учествовују стручњаци из области малољетничке делинквенције из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ.