latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:59 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Приједлогом закона о платама запослених у институцијама правосуђа Влада Српске ријешила дио захтјева (ВИДЕО)

Представници синдиката у области образовања, културе и правосудних институција у Републици Српској оцијенили су да би требало повећати плате радника у овим областима с обзиром на обим послова које обављају и више вредновати њихово знање и рад. Признају да су у рјешавању проблема запослених у сарадњи са институцијама Српске направљени помаци, али не и трајна рјешења проблема.
Савез синдиката Српске, конференција за новинаре - Фото: РТРС
Савез синдиката Српске, конференција за новинареФото: РТРС

Штрајк радника у правосудним институцијама дао је одређене резултате и зато је Влада Српске донијела Приједлог измјена Закона о платама, став је Синдиката. Међутим, кажу, овим је ријешен само дио захтјева које су радници тражили.

- Константно питање и дио је наших захтјева у Синдикату правосуђа јесте питање топлог оброка, регреса и накнаде по основу стажа, јер смо тражили да се прекине дискриминација запсолених у правосудним институцијама у односу на носиоце правосудних функција - истакао је предсједник Синдиката правосуђа Републиек Српске Синиша Петровић.

Да су плате расле у предходном периоду, али минимално у односу на раст цијена сматрају у синдикату образовању. Тврде, плате радника са високом стручном спремом још увијек нису уједначене са запосленим у јавној управи.

- Од прошле године имамо потписан споразум о динамици усклађивања тих платних коефицијената и према ријечима ресорних минситара односно Владе Републике Српске у наредне двије године тај посао мора бити завршен - предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатовић.

Подсјећају - Савез синдиката Републике Српске покренуо је иницијативу о промијени система плата, јер сматрају да садашња законска рјешења нису добра. Савез синдиката ће и ове године, први мај, празник рада, обиљежити традиционално у Парку Младен Стојановић у Бањалуци, што ће уједно бити и прилика да се укаже на проблеме са којима се сусрећу радници.