latinica  ћирилица
27/04/2024 |  18:00 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Додик: Не водимо политку отцјепљења, ми смо за разграничење (ВИДЕО)

Ми не водимо политку отцјепљења, ми смо за разграничење, у смислу да се зна шта је чија надлежност и докле сеже, а не за отцјепљење. Ако то није могуће, онда је ту мирни разлаз, рекао је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је подсјетио да је БиХ је по Уставу састављена од Републике Српске и ФБиХ, страна Општег оквирног споразума за мир, као и да је Српска настала прије БиХ.

- Ми нисмо побуњеничка или сепаратистичка група, не правимо сепарацију јер нисмо дио нечега што се отима од БиХ. Само хоћемо да, у складу са Уставом, владамо оним што по том Уставу припада Републици Српској. Пошто то не можемо, онда наравно да желимо да вратимо наше позције - истакао је Додик у Бањалуци, коментаришући изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који је рекао да би Додик требало да заборави на отцијепљење од БиХ, јер би у том случају дошло до рата.

Предсједник Српске је рекао да из ФБиХ стижу пропагандне политике, одакле се, како каже, утркују да кажу нешто о Милораду Додику.

Додик је рекао да су муслимани ти који су у БиХ водили сепаратистичку политику, а не Срби.

- Једина сепарација која се овдје десила, је сепарација Бошњака, односно босанских муслимана од бивше Југославије, ниједна друга. Они су сепарацију направили, а не ми. Ми не вршимо никакву сепаратистичку политику - истакао је предсједник Српске.