latinica  ћирилица
28/04/2024 |  10:20 ⇒ 10:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел: Хиљаде људи тражи договор о таоцима

Хиљаде демонстаната изашло је на улице израелских градова захтијевајући од Владе да постигне договор са палестинским Хамасом који би омогућио да таоци отети 7. октобра буду враћени у Израел.
Породице израелских талаца (foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Породице израелских талаца (foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Највећи протести организовани су у синоћ у Јерусалиму и Тел Авиву, а за разлику од претходних протеста, породице талаца и антивладини демонстранти марширали су заједно.

На неколико мјеста у овим градовима избили су окршаји демонстраната и полиције, а полиција у Тел Авиву саопштила је да је седам особа ухапшено.

Хамас је претходне недјеље објавио два видео-снимка на којима се виде отети, а демонстранти су узвикивали њихова имена, док су на спомињање премијера Бањамина Нетањахуа и његове владе викали "срамота".

Тајмс оф Израел наводи да се вјерује да је у Појасу Газе остало 129 талаца, али да неки од њих нису живи, након што је 105 талаца ослобођено током једнонедјељног примирја крајем новембра, а четири таоца су ослобођена прије тога.

Тројицу талаца је спасила израелска војска, а такође су пронађена тијела 12 отетих особа, укључујући тијела три таоца које су израелске снаге убиле грешком.

Израелска војска је потврдила смрт 34 таоца од оних које још држи Хамас, позивајући се на нове обавјештајне податке и доказе до којих су дошли војници у Гази.