latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:38 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

У Крајини и Далмацији пуни храмови вјерника на празник Цвијети

У храмовима и манастирима широм Крајине и Далмације данас је у присуству великог броја вјерника молитвено обиљежен празник Цвијети.
Храм Светог Саве у Дрвару - обиљежавање "Цвијети" - Фото: СРНА
Храм Светог Саве у Дрвару - обиљежавање "Цвијети"Фото: СРНА

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, који је служио Свету архијерејску литургију у манастирском храму Светог великомученика Георгија у манастиру Глоговцу, рекао је да није једноставно бити хришћанин у данашњем свијету лажи и обмане и поручио да треба васкрсавати душу своју.

- Није једноставно бити хришћанин у овоме свијету који нас обмањује лажним царевима, понудама и боговима. Често негодујемо зашто неко добро чини - напоменуо је владика Сергије и истакао значај поста и ишчекивања Васкрса.

Владика је рекао да је пред православним хришћанима Велика седмица пред Васкрс и да је од сутра потребно сабрати властите мисли и схватити шта се дешавало у Јерусалиму.

Епископ је навео да људи нису створени и рођени за смрт и за земљу, него за живот који не стари, који никад не престаје, за живот вјечни.

- У овом свијету се рађамо и духовно и физички, али духовно остајемо и опстајемо након гроба, одлазећи пред суд Божији - поручио је владика Сергије.

Празник Цвијети молитвено је обиљежен и у Храму Светог Саве у Дрвару у присуству великог броја вјерника, саопштено је из Епархије бихаћко-петровачке, као и у Кључу, у Храму Вазнесења Господњег.

Празник Цвијети прослављен је молитвено и широм Далмације - у Врлици је у Храму Светог Николаја служена литургија, као и у једаном од најљепших завјетних храмова православне Далмације - Далматинској Лазарици која датира из 1874. године.

Српска православна црква прославља данас Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.