latinica  ћирилица
28/04/2024 |  20:55 ⇒ 29/04/2024 | 06:59 | Аутор: РТРС

Бабкен Симоњан: У Сребреници није био геноцид (ВИДЕО)

Угледни јерменски књижевник, преводилац и универзитетски професор Бабкен Симоњан упоредио је страдање јерменског и српског народа и говорио о покушају тоталног истребљења који је спроведен над ова два народа.
Бабкен Симоњан - Фото: Уступљена фотографија
Бабкен СимоњанФото: Уступљена фотографија

Професор Симоњан из Јеревана, у ексклузивном интервјуу рађеном за потребе снимања документарног филма "Анатомија обмана: Сребреница", у продукцији Центра за друштвену стабилност, навео је да је током историје извршен геноцид над српским и јерменским народом, као и да су Срби протјерани са својих вјековних огњишта, током акције "Олуја" на простору Хрватске, као и из јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Он је навео да муслимани данас у БиХ чине више од 50 одсто укупног становништва и да, узевши у обзир ову чињеницу, не може бити говора о геноцидној намјери, нити о геноциду у Сребреници.

Шта представља Велики злочин?

Геноцид над Јерменима, у јерменској историографији познат и као Велики злочин, представља систематско и континуирано етничко чишћење, протјеривање и масовна убиства извршена над припадницима јерменског народа на подручју Османског царства током Првог свјетског рата.

Према различитим процјенама, од 800.000 до 1.500.000 припадника јерменског народа је убијено током Великог злочина.

На ову тему се већ огласио један од највећих свјетских ауторитета везано за питање геноцида и Холокауста, Јехуда Бауер, који је такође рекао да у Сребреници није био геноцид.