latinica  ћирилица
29/04/2024 |  12:50 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Дјечије позориште Српске завршило учешће на Међународном фестивалу у Анкари

Шестим извођењем представе "Био једном један лав", Дјечије позориште Републике Српске је заокружило своје учешће на 19. Међународном фестивалу "Мале даме и мала господа" у Анкари.
Лав у Турској - Фото: Уступљена фотографија
Лав у ТурскојФото: Уступљена фотографија

У граду од 5 милиона становника подразумијевала су се оваква правила Фестивала, како би што више малишана видјело представе театара учесника. Елиф Секер, генерални директор Фестивала данас је званично и са великим поштовањем захвалила умјетницима националног театра за дјецу Српске.

На сцени Сирп Кумхуријети Кучук театра уручила им је и специјалну плакету Фестивала, уз врло дирљиве ријечи захвалности. Сви сектори управе Фестивала на посебан начин су комплиментирали ансамблу који је играо на турском језику. Једном од највиших етичких начела у Турској је - бити добар домаћин, а када гости искажу своје нарочито поштовање према домаћину, ниво колегијалног прераста у пријатељски.

Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић својом маестралном игром из представе у представу су дизали публику на ноге. Нешто мање од 4.000 дјечака и дјевојчица сусрели су се нашим Лавом, разумјели причу, а након сваког извођења, ходницима је одјекивало "аслан, аслан", што на турском значи лав. Бањалучки глумци су упознали и госпођу Сервет Ајбар, оснивача овог Фестивала, која је потврдила да је наша представа донијела нове атрибуте најзначајнијем културном догађају у Турској.

Држава у којој живи 85 милиона била је сјајан домаћин театру Српске, што све заједно чини мисију на коју смо поносни.