latinica  ћирилица
29/04/2024 |  14:05 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Документарном филму о Душку Трифуновићу Гранд при на фестивалу у Великој Плани (ФОТО)

Документарни филм о пјеснику Душку Трифуновићу у продукцији Радио-телевизије Републике Српске добитник је награде на фестивалу у Великој Плани.
Награда за филм о пјеснику Душку Трифуновићу - Фото: РТРС
Награда за филм о пјеснику Душку ТрифуновићуФото: РТРС

На недавно завршеном међународном фестивалу документарних филмова "Златна буклија" у Великој Плани документарни филм РТРС-а "Живот је маскенбал" добио је Гранд при у конкуренцији од 280 пријављених филмова из 133 редакције.

Приповијест о "раднику-пјеснику", младом машинбравару, који пише пјесме, кријући се по ћошковима нафтне рафинерије, а који ће се за врло кратко вријеме наметнути као важна фигура књижевног и укупног јавног живота Сарајева и БиХ почетком шесдесетих година прошлог вијека.

Ово је филм о човјеку који је описменио популарну музику, а као заслугу за то, умјесто уносних тантијема за безвременске хитове, залијепљена му је етикета "естрадни пјесник".

Драма о човјеку, некадашњем симболу Сарајева, који ће овај град напустити, нечујно, 1992. године.

Награда за филм о пјеснику Душку Трифуновићу (Фото: РТРС)

А у Новом Саду ће сам себи пришити нову етикету "пјесник – измаглица". Не избјеглица, већ измаглица.

У филму учествују писци: Перо Зубац, Рајко Петров Ного, Изет Сарајлић, Мухарем Баздуљ; музичари: Горан Бреговић, Габор Ленђел, Жељко Бебек, Сеид Мемић – Вајта; академик, Зоран Пауновић који су о Трифуновићу рекли да је са његовим одласком завршен читава једна епоха.

Награда за филм о пјеснику Душану Трифуновићу (Фото: РТРС)

Био је први који је показао да популарна музика у себе може да прими озбиљну поезију.

Знао је да оно што народ носи у свом гену, преточи у адекватне стихове који су, у великом броју, ушли у свакодневни говор, те их људи изговарају као народне мудрости, не знајући им аутора.

Филм о пјеснику Душку Трифуновићу режирао је Бранко Лазић, сценариста је Саша Берендика, директор фотографије Љубомир Тешинић, монтажер Ведран Марић, сниматељ Дејан Рачић, мајстор тона Владимир Владетић, мајстор свјетла Драган Талић, а продуцент Александар Ђорђевић.