latinica  ћирилица
29/04/2024 |  19:32 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Суђење Додику и Лукићу; Тужилаштво без доказа - одбрана тражи свједочење Шмита (ВИДЕО) 

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

Пропао је покушај Тужилаштва БиХ да у доказе уврсти текст Анекса 10 Дејтонског споразума који је на тзв. босанском језику скинут са странице ОХР-а.

Одбрана оптужених најављује Кристијана Шмита као свједока али судија Сена Узуновић још се није о томе изјаснила. Додик каже да како вријеме пролази, доказује се почетна тврдња да је ово намјештен политички процес , да је све накарадно и по узору на Хашки трибунал.



Тужилаштво БиХ наставља да "фингира" судски процес, са 60 докумената "затрпали" су Суд. Сена Узуновић није прихватила као доказ, Анекс 10 Дејтонског споразума, скинут са странице ОХР-а на језику бошњачког народа.

Од Тужилаштва затражила је оригинал на енглеском језику са адекватним преводом. Одбијање 30 новинских чланака као доказа наводних инкриминисаних радњи Милорада Додика и Милоша Лукића, био је додатни "шамар" Тужилаштву.

- Суд цијени да новински чланци као и обавјести и информације са портала не могу бити докази у поступку јер представљају мишљење аутора - навела је Узуновићева.

И одбрана оптужених сагласна да је Тужилаштво направило велики спис наводних доказа само да би збунили Суд. Од Сене Узуновић очекује да у наставку процеса истраје и не прихвати документа који нису оригинал попут Анекс 10 ДМС са странице ОХР-а.

- Извините у БиХ се примјењују само прописи који су објављени у Службеном гласнику или међународни уговори који су ратификовани, једино ДМС документ није ратификован у ПС БиХ, оригинал тог документа не постоји у БиХ, то је проблем Тужилаштва - истакао је Миљкан Пуцар адвокат Милоша Лукића.

Милорад Додик и Милош Лукић дочекани су и испраћени из Суда громоласним аплаузом и подршком.

То им даје снагу да издрже а све што виде у судници од стране Тужилаштва кажу потврда је намјештеног политичког процеса у који се покушава у већ намјештену форму гурати све и свашта.

- Данас се опет, изводе понови неки папири, под плаштом доказа а доказ је оно што се прихвати као доказ, а не што они сматрају да јесте. Немогуће је да страница ОХР-а буде вјеродостојна за ступање на снагу неке одлуке . То је доказ у какавој БиХ ми живимо, зато је можда добро да идемо до краја и да се види сва фарса која је намјештена - поручио је Додик.

Тужилачки тим Тужилаштва БиХ сваки пут искористи прилику да испадне неозбиљан и покаже да није дорастао било чему - рекао је в.д Службеног гласника Милош Лукић.

- И данас смо имали прилику да видимо да се докази, као што рекоше уважени адвокати, изводе на силу и да стекнемо и тај утисак да је све ово дириговано негдје са стране, а свима је већ јасно да је то дириговано из америчке Амбасада - додао је Лукић.

Након што Тужилаштво заврши са извођењем материјалних доказа, одбрана оптужених и званично најављује Кристијана Шмита као кључног свједока, који је заправо интервенцијом у Кривични закон, све и "закувао". Од Сене Узуновић очекује да не прави проблеме.

- Сада је до суткиње хоће ли нам то дозволити или ће нас на неки начин и спријечити да изведемо тог свједока - каже Анто Нобило правни заступник Милорада Додика.

Горан Петронијевић правни заступник предсједника Додика упитао је у чему је проблем да се Шмит појави пред судом.

- Господин Шмит, шта је проблем да дође, Тужилаштво је у свом поднеску посветило читаве двије стране да не треба да дође, зашто се Шмит плаши да дође - пита Петронијевић.

Сљедеће рочиште заказано је за 22. мај, a oдбрана би изношење својих доказа и саслушање свједока требало да почне 5. и 19. јуна.