latinica  ћирилица
30/04/2024 |  09:44 | Аутор: СРНА

"Бојл открио међународној јавности намјере Резолуције о Сребреници"

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је да изјава америчког професора међународног права Френсиса Бојла о могућем кориштењу резолуције о Сребреници за политичке сврхе открива намјере предлагача и спонзора спорног документа, али и указао да се Република Српска не може укинути без новог погрома или геноцида над српским народом у БиХ.
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

- У Бојловој изјави за нас нема ништа ново, јер су сви здравомислећи људи знали и када је донесена пресуда о наводном "геноциду у Сребреници" да то није правна већ политичка пресуда која ће у будућности имати своју употребну вриједност против Републике Српске и српског народа - рекао је Мастиловић за Срну поводом тврдњи Бојла да ће резолуција о Сребреници ако буде усвојена "бити обавезујућа у цијелој организацији УН" и да може бити основа да са једног дана укине Српска.

Он је оцијенио да је ова изјава значајна због тога што међународној јавности открива крајње намјере њених предлагача и спонзора резолуције, а то је укидање Републике Српске, што би истовремено значило рушење Дејтонског мировног споразума и још једно у низу гажења међународног права.

- Истини за вољу, западним моћницима никада није био проблем погазити међународно право када је требало извршити агресију на Републику Српску или Србију и уопште на српски народ, али сада све земље које би евентуално гласале за ову резолуцију морају бити свјесне чињенице да истовремено гласају за поништавање једног међународно признатог правног акта и додатно девастирају ионако већ одавно девастирано међународно право - истакао је Мастиловић.

Мастиловић је поручио да не треба сметнути с сума чињеницу да се Република Српска не може укинути без новог погрома или геноцида над српским народом у БиХ, те да сви они који би гласали за ову резолуцију истовремено гласају за легализацију нових геноцидних намјера према српском народу.

Професор међународног права са Харварда и први агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Френсис Бојл изјавио је да резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН треба користити за промоцију интереса БиХ и како би се "ријешили" Републике Српске коју је назвао "геноцидном творевином". Бојл је навео да ће резолуција "дати снажно оружје у сету алата да се то постигне".