latinica  ћирилица
30/04/2024 |  12:40 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Егић: Влада Српске наставља са мјерама за унапређење положаја радника

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић поручио је да ће Влада Српске наставити да доноси мјере које ће утицати на унапређење положаја радника, смањење броја незапослених и повећање плата.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

Егић је, у изјави Срни поводом 1. маја - Међународног празника рада, нагласио да Република Српска са својом малом економијом успијева да у глобалним турбулентним временима одржи стабилност и обезбиједи раст плата и броја запослених.

Он је напоменуо да је крајем прошле године најнижа плата порасла са 700 на 900 КМ и да се Влада Републике Српске на ову одлуку одлучила након што није постигнута сагласност на Економско-социјалном савјету.

- Ово је највеће повећање најниже плате у задњих десетак и више година, а све с циљем побољшања статуса радника и њиховог квалитета живота - рекао је Егић.

Он је истакао да нема негативних ефеката овог повећања, а на шта су упозоравали послодавци, те је додао да ће бити настављене анализе.

Према његовим ријечима, просјечна нето плата у марту ове године износила је 1.394 КМ.

- Намјера Владе Републике Српске јесте да ишчезне сива економија, да се смањи или елиминише исплата дијела зараде у коверти, што је у одређеној мјери постигнуто и о томе брину надлежни контролни органи - истакао је Егић.

Он је навео да се на евиденцији Завода за запошљавање налази око 58.000 лица, а да их је у истом периоду лани било више од 62.000.

- Имамо константан тренд смањења броја незапослених. У складу са спровођењем Акционог плана запошљавања 2023-2025. године, прошле године смо имали неколико програма који су дали ефекте. Закључно са 29. фебруаром, запослено је 1.749 лица по програмима за запошљавање из прошле године - нагласио је Егић.

Он је навео да се радило на реализацији програма запошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида за шта је усмјерено десет милиона КМ, те на мјери враћања пореза и доприноса за шта издвојено пет милиона КМ, као и на програм запошљавања Рома за шта је издвојено 63.000 КМ.

Ресорни министар честитао је Међународни празник рада свим радницима у Републици Српској, те поручио да ће Министарство и Влада Српске у сарадњи са послодавцима и синдикатом наставити да ради у интересу радника.