latinica  ћирилица
01/05/2024 |  00:58 ⇒ 01:20 | Аутор: РТРС

Завршна ријеч Цвијановић: Шмит није високи представник у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да се пред Савјетом безбједности УН не жели говорити о томе да је БиХ "темпирана бомба" када је ријеч о цихадистима, иако то захтијева већу пажњу од онога шта говоре представници Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

Цвијановићева је подсјетила на изјаву француског предсједника Мануела Макрона о џихадистима у БиХ коју је назвао "темпираном бомбом", али је нагласила да у овом случају људи не желе да говоре о томе.

Она је изразила чуђење што нико није реаговао на оно на шта је указала у обраћању, подсјетивши да је цитирала министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза и федералног министра унутрашњих послова Раму Исака који отворено пријете насиљем и ратом.

- То одговара томе да се Оружане снаге користе против Републике Српске, имају идеје да формирају посебне кампове, да уведу резерве снаге. Ништа се не може десити без претходних консултација и одобрења на Предсједништву - рекла је Цвијановићева и додала да јој је жао што то није коментарисао Кристијан Шмит.

Она је нагласила и да је тужна што је чула да представници појединих земаља помињу само Републику Српску и њеног предсједника Милорада Додика, али је додала и да је пажљиво слушала излагање руског амбасадора Василија Небензју.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменила да су она и Кристијан Шмит у личном својству настпили на сједници, те да то није чудно јер он није признат као високи представник.

- Многи га не признају јер није испунио захтјеве из Анекса 10 Дејтонског мировног споразума - додала је Цвијановићева.

Навела је да представља себе, а не Предсједништво БиХ у цјелини, те да ће тако бити и на редовној сједници Савјета бебзбједности УН када буде учествовао њен колега из овог колективног органа БиХ јер ће тада такође изнијети своје виђења, а не Предсједништва у цјелини.

- Да бисмо изнијели став Предсједништва морамо да имамо консултације, усаглашавање става - појаснила је Цвијановићева.

Она је захвалила шефу Сталне мисије БиХ при УН Златку Лагумџији што је прочитао њена писма, што значи да их је читао, али није прослеђивао тамо гдје су послата за разлику од писама која је упућивао бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Извор: РТРС/СРНА