latinica  ћирилица
01/05/2024 |  11:16 | Аутор: СРНА

Додик: Наступом Лагумџије и Шмита у СБ подијелили БиХ и признали реалност

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да то што су се Савјету безбједности УН обратили Златко Лагумџија и Кристијан Шмит говори да су /Запад и Сједињене Државе/ подијелили БиХ и признали реалност.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Пустили су Лагумџију да говори као амбасадор без усаглашених ставова БиХ - рекао је Додик новинарима током обиласка припремних радова на изградњи комплекса "Експо 2027" заједно да предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да ће се тражити смјена Лагумџије, али да то зависи од трочланог Предсједништва БиХ.

- До сада није тражено да се повуче именовани амбасадор. Када неко буде предложен за амбасадора, то се не спори, али та пракса ће морати да се мијења - рекао је Додик.

Он је навео да, ако се прихвати да америчке санкције буду главни критеријум да ли неко треба да буде у власти, онда је најбоље да се све преда америчким интересима.

Вучић је рекао да је Додика бирао народ и да Србија поштује вољу народа у Републици Српској.

Он је навео да српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић није одобрена америчка виза, а Лагумџија и Шмит су пуштени да говоре у Савјету безбједности.

- А онда причају о праву - рекао је Вучић.

Он је истакао да је могао да чује од представника појединих влада у региону да су испунили све што им је речено из Брисела, те упитао шта ће им владе уопште и што их бирају ако добију мејл или факс из Брисела?

Вучић је рекао да је Србија слободна земља и да њој не може да се шаље факс или мејл.

Обиласку присуствују и министар Финансија Синиша Мали, селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић и предсједник Фудбалског савеза Драган Џајић.