latinica  ћирилица
01/05/2024 |  11:33 ⇒ 12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Индонезија: Послије ерупција вулкана Руанг у току евакуација становништва (ВИДЕО)

Стотине становника индонежанског острва Тагуланданг чекале су данас у острвској луци да буду евакуисане, док је сиви дим и даље избијао из кратера вулкана Руанг.
Вулкан у Индонезији (Фото: EPA-EFE/INDONESIAN NAVY) -
Вулкан у Индонезији (Фото: EPA-EFE/INDONESIAN NAVY)

Вулкан на индонежанском острву Руанг је еруптирао у уторак и избацио лаву због чега су власти морале да евакуишу више од 12.000 људи са оближњег острва Тагуланданг, пренио је Ројтерс.

Након јучерашње ерупције Центар за вулканологију и геолошке опасности Индонезије подигао је на највиши ниво упозорење за вулкан Руанг и упозорио становнике острва Тагуланданг да би колапс стења и лаве у океан могао да изазове цунами.

- Припадници службе за претрагу и спасавање из Манада евакуишу 109 становника Тагуланданга до луке Мунте, док стотине још увијек чекају у луци Минанга да буду евакуисани - саопштено је данас из Националне агенција за претрагу и спасавање.

Становници ће бити евакуисани у округ Сјеверна Минахаса на индонежанском острву Сулавеси.

Власти за су продужиле обуставу операција на аеродрому Сам Ратуланги у Манаду до четвртка у 12 часова.

У међувремену, авио-компанија Аир Асиа је саопштила данас на Инстаграму да су летови ка и из неколико градова на Малезијском Борнеу погођени ерупцијом вулкана на острву Руанг које је удаљено око 100 километара од Манада, главног града провинције Северни Сулавеси у централном дијелу пространог индонежанског архипелага.