latinica  ћирилица
01/05/2024 |  12:30 ⇒ 12:48 | Аутор: ТАНЈУГ

У Цркви Светог Марка у Београду парастос за погинуле Србе у акцији "Бљесак"

У цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос погинулим Србима у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак" изведене 1995. године.
Парастос у Цркви Светог Марка (фото: TANJUG/ KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE I MIGRACIJE RS/ NEMANJA LEKIĆ/bs) -
Парастос у Цркви Светог Марка (фото: TANJUG/ KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE I MIGRACIJE RS/ NEMANJA LEKIĆ/bs)

Удружење породица страдалих и несталих "Суза" и Удружење избјеглих, расељених и досељених лица "Завичај" Београд организовали су служење парастоса, а осим чланова породица страдалих Срба, присуствовали су и представници других удружења и чланови делегација, као и представници Комесаријата за избјеглице и миграције Србије.

Представници Комесаријата су положили вијенац на споменик жртвама ратова деведесетих година прошлог вијека у Ташмајданском парку, саопштио је Комесаријат.

У раним јутарњим часовима 1. маја 1995. започео је напад хрватских снага на Србе у Западној Славонији, познат као операција "Бљесак" током које су убијене 283 особе српске националности, а протјерано је најмање 15.000 Срба.

Војно полицијска акција названа "Бљесак", којом су хрватске снаге запосјеле дио Западне Славоније који се налазио у саставу Републике Српске Крајине, била је заправо завршетак етничког чишћења Срба из Славоније који је већим дијелом остварен током 1991. године.