latinica  ћирилица
01/05/2024 |  12:38 ⇒ 17:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Два угаона камена - политичка независност и војна неутралност (ВИДЕО)

Мандатар за састав Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас у Скупштини Србије гдје представља експозе да због бура и олуја које ударају са свих страна, поручио је да спољна политика мора да буде чврсто утемељена на јасним и опште прихватљивим принципима.
Милош Вучевић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Милош Вучевић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Два угаона камена којима је наше дјеловање према спољном свијету омеђио данашњи предсједник Републике, ступајући на мјесто предсједника владе, прије десет година, јесу политичка независност и војна неутралност - рекао је Вучевић.

Он је додао да су неопходне и потврђене колективне вриједности како би се водила ефикасна политика, а то су јаке институције, вриједан рад, најшири могући друштвени консензус о кључим питањима од заједничког интереса, као и стабилна и функционална влада.

- Мир за нас нема цијену и увијек ћемо давати подршку у његовом достизању тамо гдје га данас нажалост нема, односно у његовом очувању тамо гдје је угрожено. Када су у питању неки од нас удаљени дијелови света, то подразумијева нашу спремност да увијек пружимо своје добре услуге завађеним странама, уколико саме сматрају да такву улогу Србија може да да или да буде од користи, као што је био случај више пута у скоријој прошлости - рекао је Вучевић.

Он је додао да, када је у питању регион, допринос Србије у очувању мира и стабилности биће активан и континуиран.

- Када говоримо о нашем залагању за очување мира и стабилности на Западном Балкану, то није нешто што пристиже само из вриједности и принципа којима се водимо, већ представља и израз наших веома практичних интереса. Наиме, свакоме би морало бити јасно да све оно што смо постигли у претходних десет година, од развоја инфраструктуре па до раста плата и пензија, да ништа од тога не би заправо било могуће да нисмо имали мирно и стабилно окружење у претходној деценији - рекао је Вучевић.

Мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да ће бити предложен краћи облик обавезног служења војног рока од највише четири мјесеца.

- За то вријеме могли бисмо да добијемо обученог војника и безбједнију и сигурнију државу - казао је Вучевић представљајући експозе у Скупштини Србије.