latinica  ћирилица
02/05/2024 |  13:19 ⇒ 13:33 | Аутор: БЕТА

Велики број вјерника пристиже у манастир Острог

Велики број вјерника из региона је, пред васкршње празнике, у посети манастиру Острог, који је најпосјећенија светиња Српске православне цркве у Црној Гори.
Манастир Острог (Фото: Tanjug, ANĐELKO UTJEŠANOVIĆ) -
Манастир Острог (Фото: Tanjug, ANĐELKO UTJEŠANOVIĆ)

На празник Велики четвртак највише вјерника је дошло из Црне Горе, Србије и Републике Српске, како би се поклонили моштима Светог Василија Острошког.

У посјети Острогу су и бројне групе странаца из разних дијелова свијета.

У манастиру је јутарња служба почела у седам сати и у наставку литургија, а велико бденије са читањем 12 "страсних" јеванђеља биће служено од 17 часова.

Све православне цркве данас обиљежавају Велики четвртак, успомену на Тајну или Посљедњу вечеру Исуса Христа и његових ученика на којој су установљени најсветији канони хришћанске цркве и прије свих, света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

Велики Четвртак један је од најзначајнијих догађаја у току Велике или Страдалне недјеље у којој, према хришћанском предању, почиње и завршава се Христово страдање и његова земаљска мисија за спас човјечанства.

На Велики четвртак обиљежавају се четири важна догађаја - свето прање ногу ученицима, Тајна вечера, чудесна молитва и издаја сина Божијег.

Према јеванђелским записима, Христос је на Тајној вечери благословио хљеб и подијеливши га апостолима рекао: "Ово је тијело моје које се за вас ломи ради опроштења гријехова".

Затим је узео чашу вина и рекао: "Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога Завјета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања гријеха".

Ове ријечи Христове понављају се до данас на литургијама прије причешћа.

Исус је на Велики четвртак својим ученицима опрао ноге, учећи их да служе једни другима и говорио о предстојећем страдању.

Усљедила је Јудина издаја, након чега су војници ухватили Исуса у Гетсиманском врту.

У свим храмовима СПЦ на овај празник се служи литургија Светог Василија Великог, која се служи 10 пута годишње, на све велике православне празнике.