latinica  ћирилица
02/05/2024 |  17:46 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Финални приједлог резолуције о Сребреници упућен УН: Влада Српске упозорила - усвајање резолуције изазвало би сукобе (ВИДЕО)

Након бројних консултација и одгађања, финални приједлог резолуције о Сребреници, упућен је у Генералну скупштину УН-а. Потврдио је то и Златко Лагумџија. У Савјету безбједности је и Извјештај Владе Републике Српске у којем се упозорава да би усвајање ове резолуције угрозило послијератни процес помирења и изазвало унутрашње сукобе. Из Савјета безбједности УН стигла је потврда да ће редовна полугодишња дебата о ситуацији у БиХ бити одржана 15. маја.
Зграда Уједињених нација у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL) -
Зграда Уједињених нација у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL)

- Након више кругова консултација, финални приједлог резолуције о Сребреници упућен је предсједнику Генералне скупштине УН и свим сталним мисијама - навео је Златко Лагумџија на Иксу. У објави не прецизира с ким се консултовао. У седам тачака изенсени су захтјеви Бошњака, међу њима да се 11. јул прогласи Међународним даном геноцида, те позив на наставак процесуирања оних, како наводе, који тек треба да се суоче са правдом.

- Осуђује се без резерве свако порицање геноцида у Сребреници као историјског догађаја и позива државе чланице да очувају утврђене чињенице, укључујући и кроз своје образовне системе, развијањем одговарајућих програма - стоји у тачки 2. финалног текста резолуције.

Усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН изазвало би унутрашње сукобе, упозорава се у извјештају Владе Српске достављеном Савјету безбједности УН-а. Истиче се да је резолуција искључиво антисрпски документ, сачињен да прикаже само бошњачке жртве, занемарујући стотине српске дјеце, жена и стараца који су намјерно мучени и убијени од старне муслиманске војске.

- Усвајање резолуције значило би награђивање недисциплинованог амбасадора БиХ при УН за непоштовање Устава, лажно изношење ставова БиХ и допринос даљем уништавању уставног поретка БиХ. За Републику Српску је крајње неприхватљиво покретање овакве антисрпске резолуције у Генералној скупштини УН која има дестабилизирајуће настојање да делегитимише и вјероватно укине Српску - наводи се у извјештају Владе Српске.

Да се иза резолуције крије нимало бенигна намјера, указала је прије два дана српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић у Савјету безбједности УН-а. Подсјетила је на изјаву Френсиса Бојла, правног савјетника бошњачких политичких лидера, од прије само седам дана.

- Бојл је изјавио да након доношења резолуције у Генералној скупштини УН-а, све такозване "пробосанске снаге" морају да се уједине да то искористите за укидање Републике Српске. Ова опасна изјава, нажалост, одражава преовлађујућу намјеру многих бошњачких политичких лидера и јасно показује да је предложена резолуција дестабилизујућа за мир и стабилност у БиХ - навела је Цвијановићева у УН-у.

Предложена резолуција игнорише и карактер сукоба у БиХ и злочине почињене над друга два народа, поручују из Републичког центра за истраживање рата. Истичу да се резолуција своди само на Сребреницу и Бошњаке, а спорни документ осмишљен је као крајњи резултат рада суда у Хагу.

- Наравно да то највећу штету наноси српском народу зато што су злочини над Србима само дјелимично процесуирани и то пред судом БиХ који, како видимо из ове резолуције, је апослутно небитан у том свему јер све почиње и завршава се са Хашким трибуналом.  На овакав начин свешћемо цјелокупне догађаје само на оно што се десило у јулу 1995. године. у Сребреници - рекао је Виктор Нуждић, в.д. директора директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Паламентарне скупштне БиХ Радован Ковачевић нагласио је данас да "срамна резолуција о Сребреници", уколико буде усвојена у Генералној скупштини УМ, неће имати апсолуто никакву тежину и значај у Босни и Херцеговини и да је и нико неће прихватити зато што је против интереса цијеле БиХ.

- Резолуција о Србереници је једна темпирана бомба, један кинески зид, који ће уместо да приближи конститутивне народе, довести до тога да се они у потпуности удаље и створити ситауцију у којој неће бити могуће функционисање БиХ - истакао је Ковачевић.

Савјет безбједности УН одржаће редовну полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ 15. маја, наведено је у званичном распореду Савјета за овај мјесец. За сада није објављен дневни ред.