latinica  ћирилица
04/05/2024 |  08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

У Хјустону у Тексасу власти позвале на евакуацију због поплава (ВИДЕО)

У граду Хјустон у америчкој држави Тексас за данас се прогнозира погоршање ситуације у вези са поплавама дан након што су јаке олује захватиле регион, а власти су упозориле становнике у нижим областима града да се евакуишу уочи очекиваних великих поплава.
Поплаве у Хјустону (Фото:  EPA-EFE/MICHAEL WYKE/архив) -
Поплаве у Хјустону (Фото: EPA-EFE/MICHAEL WYKE/архив)

Према прогнози метеоролога, количина падавина од 2,5 до 7,6 центиметара по метру квадратном вечерас ће довести до великих поплава, пренио је АП.

У Хјустону је у петак 20-так људи спасено из поплављеног подручја, укључујући оне који су се попели на кровове својих кућа.

Локални званичници су саопштили да се неколико стотина објеката налази у опасности од поплава, као и да је отказана настава у школама и да су поједини путеви заворени због поплава.

Обилне кише већ недељама погађају Тексас и делове америчке државе Луизијане, а поплављени су делови југоисточног Тексаса, сјеверно од Хјустона.

Више од 28 центиметара кише по метру квадратном пало је током 24 сата од четвртка до петка ујутру у сјеверном предграђу Хјустона - Спрингу, саопштила је Национална метеоролошка служба.