latinica  ћирилица
04/05/2024 |  19:49 ⇒ 05/05/2024 | 14:15 | Аутор: РТРС

Да ли је активан политички живот маска обавјештајцу Шемсудину Мехмедовићу? (ВИДЕО)

Опасан рецидив протеклог рата, посланик у Парпламентарној скупштини Шемсудин Мехмедовић нада се да је заборављена оперативна акција СИПЕ кодног назива "Озрен", у којој је документована његова улога у злочинима муџахедина у протеклом рату. Но, док предсједнику Републике Српске Милораду Додику поручује да је тамна страна историје и да купи карту само у једном смјеру, треба га подсјетити да ратни злочин не застеријева.
Шемсудин Мехмедовић - Фото: РТРС
Шемсудин МехмедовићФото: РТРС

Активан политички живот Шемсудина Мехмедовића, деценијама у СДА, а потом у властитој странци "Напријед", само је маска корумпираном обавјештајцу, послушнику западних обавјештајних служби. То тврди стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, уз оцјену да је Мехмедовић уцијењен и од ратних злочина амнестиран све док дјелује у корист француске обавјештајне службе. Јер, иако истрага у оперативној акцији „Озрен“ није исходовала оптужницом, свједок сарадник о Мехмедовићу је рекао довољно да или буде послушан или осуђен, каже Галијашевић.

Дукменић, Алијин тјелохранитељ и припадник злогласних Црних лабудова, пресуђени па одбјегли Сакиб Махмуљин, Шефик Џаферовић, Шемсудин Мехмедовић, само су неки од „муџахединских кумова“ и како је рекла српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, заштитника и логистичара муџахедина.

- Мехмедовић је посљедњи у БиХ који може да говори о 'црној страни историје', јер се на тим страницама налази и његово, као и бројна њему блиска имена. Мехмедовићеви штићеници из афроазијских земаља сијали су смрт по БиХ, одсијецали главе Србима и протјеривали их са њихових вијековних огњишта - додаје Цвијановић.

О Мехмедовићевој мрачној ратној и постдејтонској улози писали су и водећи амерички медији, као што су "Вашинготн пост" и "Њујорк тајмс".

- Што кажу, гдје почиње БиХ ту престаје логика. Да један човјек који је доводио муџахедине и чинио разне злочине до данас представља неку политичку снагу. То говори да је БиХ немогућа држава - истакао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

"Квазидржава" у којој мешетаре стране амбасаде и обавјештајне службе обезбјеђује слободу Мехмедовићу и њему сличним. Управљају правосудним комплексом у којем се Мехмедовићу неће судити све док им је користан.

- Да је правде судило би се Мехмедовићу као једној од перјаница безбједносних структура тадашње БиХ - напомиње делегат у Дому народа БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, док Милорад Којић, посланик Представничког дома у БиХ, напомиње да је Мехмедовић неко ко нема легитимитет да иступа у јавности.

За злочине над Србима му није суђено, али јесте пред сарајевским судовима за мирнодопску подјелу наоружања. Јавности није непознато да је Мехмедовић довођен у везу са огромним складиштима оружја откривеним на граници општина Тешањ и Теслић.