latinica  ћирилица
05/05/2024 |  13:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Народни музеј Србије обиљежава 180 година изложбом "Тело и простор"

Народни музеј Србије обиљежиће 180 година постојања 10. маја отварањем изложбе "Тело и простори", која ће приказати његову богату колекцију дјела страних умјетника какви су Ван Гог или Огист Реноар, најавила је директорка НМС-а Бојана Борић Брешковић.
Народни музеј Србије (Фото: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC) -
Народни музеј Србије (Фото: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC)

- Ријеч је о изложби из наше збирке стране умјетности и обухвата еминентне ствараоце из периода око 1830. до 1940. године. Жељели смо да на тај начин представимо богатство наше збирке - рекла је Борић Брешковић Танјугу.

Према њеним ријечима, НМС баштини изузетна дјела националне умјетности, али "можда није у тој мери позната и страна колекција која реномираним умјетницима који су заступљени, може да се мјери и свакако јесте најбоља у овом дијелу Европе".

Изложба "Тело и простори. Кроз збирке цртежа страних уметника из Народног музеја Србије" представиће 96 радова уметника какви су Едгар Дега, Пјер-Огист Реноар, Николај Рерих, Амедео Модиљани, Винсент Ван Гог и други.

- Мислим да ће публика бити веома задовољна избором радова изузетно познатих стваралаца, али и мање познатих. Опет морам да нагласим, припадамо највећим и најзначајнијим колекцијама овог дијела Европе - рекла је Борић Брешковић.

Говорећи о значењу назива "Тело и простори", Борић Брешковић се односи на периоде стваралаштва, од романтизма до класичне авангарде, гдје је однос између тијела и простора био посебно наглашен, а посетиоци ће се "увјерити колико је то и данас актуелно и важно".

Како је најављено, стручно вођење кроз изложбу "Тело и простори" биће одржано у НМС-у 16. маја (18:00).

Говорећи о јубилеју, Борић Брешковић је примјетила да 180 година није само временско трајање, већ су ту и многе личности које су уградиле своје животе, своје размишљања, открића, стваралаштва у НМС.

- Желимо да цијелу ову годину на различите начине приближимо публици нешто што смо назвали активацијом сталне поставке, да имамо изузетна дјела које ћемо објаснити на посебне начине, учинити их је још пријемчивијим публици - нагласила је Борић Брешковић.

Навевши да не би било НМС-а да није било посвећених личности које су уградиле своје цјелокупно знање и живот у развоју ове институције, Борић Брешковић је додала да желе да се одуже тиме што ће публици представити сва имена и умјетничка дјела која баштине.

- А баштинимо у истину најврједније што је потекло са нашег тла и што смо сачували за поколења - истакла је Борић Брешковић.

У протеклој години НМС је забиљежио 170.000 посјетилиаца, а Борић Брешковић је истакла да од почетка 2024. имају "сваким даном све већу и већу посјету".

Примјетивши међу посјетиоцима и многобројне странце, Борић Брешковић је додала да све генерације имају потребу да дођу у НМС, у коме много раде са дјецом и школама, за њих имају и радионице, а посебно су активни и преко друштвеним мрежа.