latinica  ћирилица
06/05/2024 |  15:32 | Аутор: СРНА

Пуповац: СДСС неће дозволити сегрегацију по етничкој или политичкој основи

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац рекао је данас да при формирању нове Владе Хрватске и парламентарне већине неће допустити понижење СДСС-а као представника српског народа у Хрватској, те да ће се супротставити свим облицима сегрегације, било по етничкој или политичкој основи.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Коментаришући натписе да ће ХДЗ и Домовински покрет формирати владајућу већину уз дио мањина, али без СДСС-а, Пуповац је оцијенио да је удаљавање посланика ове странке заправо удаваљање Срба у Хрватској.

- Сегрегација тих посланика јесте сегрегација Срба у Хрватској. Слање радикалних порука према посланицима СДСС-а као што би било према, на примјер, посланицима хрватског народа у Србији или у БиХ, такође, би било подстицање на националну и политичку мржњу и нетолеранцију - истакао је Пуповац.

Он је рекао да у разговору са предсједником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем није стекао утисак о одрицању премијера према мањинама или мањинских представника према премијеру.

- Нити ћемо дозволити понижавање, ни политичку сегрегацију, нити ћемо слушати распиривање националне и политичке мржње - поручио је Пуповац након одавања почасти жртвама усташког злочина у кордунашком мјесту Вељун у Другом свјетском рату.

Одговарајући на питање да ли ће подржати Пленковића за мандатара, с обзиром на то да је представник мађарске мањине донио одлуку да то учини, Пуповац је рекао да ће коначан став саопштити након заједничког састанка.

Он је рекао да их очекује одлука која није лака, али да ће око ње бити јединствени како би "сачували јединство клуба и остваривање интереса посланика националних мањина".

- О томе ко ће бити дио Владе, а ко не, што се нас тиче, одлучујемо ми - СДСС - рекао је Пуповац.