latinica  ћирилица
06/05/2024 |  21:26 ⇒ 21:26 | Аутор: sputniknews.com

Портпарол Стејт департмента: САД се противе инвазији на Рафу без обзира на одговор Хамаса

САД се противе израелској инвазији на град Рафу, без обзира на Хамасов одговор о приједлогу прекида ватре, изјавио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер.
Стејт департмент (фото: EPA/MIKE THEILER - илустрација) -
Стејт департмент (фото: EPA/MIKE THEILER - илустрација)

- Не можемо да подржимо операцију у Рафи како је тренутно замишљена - рекао је Милер и додао да САД нису виделе кредибилан план за заштиту 1,5 милиона цивила заробљених у том граду на југу Појаса Газе, преноси Ал Џазира.

Он је истакао да су САД и прије последњег одговора Хамаса на приједлог о прекиду ватре, јасно ставиле до знања да не подржавају Израел у намери да покрене војну операцију пуног обима у Рафи.

Милер је такође изразио забринутост због израелске наредбе да се евакуишу житељи источног дијела Рафе.

- Не постоји ефикасан начин да им се подијели помоћ и да се осигура да имају приступ склоништу, приступ санитарним условима на мјестима на која би отишли - упозорио је Милер.

Израелски војни радио је данас јавио да је израелска војска почела евакуацију палестинских цивила из Рафе прије отпочињања офанзиве на тај град.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је јуче одбацио међународни притисак да заустави рат у Појасу Газе поручивши да ако Израел буде приморан да буде сам, остаће сам.

- Кажем свјетским лидерима: никакав притисак, никаква одлука било ког међународног форума неће спријечити Израел да се брани - рекао је он, говорећи на енглеском и истакао "никада више - то је сада".