latinica  ћирилица
06/05/2024 |  21:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Си: Започели смо нову етапу у кинеско-француским односима за наредних 60 година

Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао је данас у Паризу да су Кина и Француска започеле нову етапу кинеско-француских односа за наредних 60 година.
Си Ђинпинг (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Си Ђинпинг (фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Кинески лидер је током конференција за новинаре након састанка у Јелисејској палати са француским предсЈедником Емануелом Макроном, потврдио да ће двије земље побољшати сарадњу у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, финансијама и другим областима и промовисати заједничка развојна истраживања и иновације у ваздухопловству, цивилној нуклеарној енергији, зеленој енергији, биомедицини и вјештачкој интелигенцији.

Према његовим ријечима двије земље ће продубити сарадњу на пољу климатских промјена и биодиверзитета, али и ојачати дијалог о глобалном управљању вјештачком интелигенцијом и реформи међународног финансијског система, пренио је Кинески међународни радио.

Поводом кинеско-француске године културног туризма, Си је рекао да ће двије земље наставити да промовишу развој сарадње у области образовања, спорта, филма и телевизије, као и сарадњу међу младима.

- Кина се радује томе што ће Француска да буде домаћин Олимпијских игара у Паризу и позива француске пријатеље да посјете Кину. Кина је одлучила да продужи безвизи режим за грађане Француске и других 11 земаља који ће доћи у Кину на кратак временски период до краја 2025. године - рекао је кинески лидер.

Си је истакао да је свијет у овом тренутку у фази превирања и Кина је као стална чланица Савјета безбједности Уједињених нација и одговорна земља, спремна да сарађује са Француском на обезбјеђивању глобалног прекида ватре током Олимпијских игара у Паризу.

Истакао је да трагедија израелско-палестинског сукоба, која и даље траје, представља испит људске савјести, па стога међународна заједница мора нешто да уради по том питању.

- Позивамо на хитан, свеобухватан и одржив прекид ватре у Гази. Подржавамо идеју да Палестина постане пуноправна чланица Уједињених нација - поручио је кинески предсједник и указао да је неопходно да се прихвати рјешење о успостављању двије државе како би се постигао трајни мир на Блиском истоку.

Говорећи о сукобу у Украјини, Си је подсјетио да Кина није ни узрок кризе ни њен учесник, али да је играла активну улогу у постизању мира.

- Историја је више пута доказала да се сваки спор може ријешити само преговорима. Позивамо све стране да поново успоставе контакт и дијалог и постепено изграде међусобно повјерење. Подржавамо благовремено сазивање међународне мировне конференције, коју ће подржати руска и украјинска страна, уз искрену дискусију о свим мировним опцијама - рекао је кинески лидер.

Си Ђинпинг је подсјетио да се ове године обиљежава 75 година од оснивања Народне Републике Кине и поручио да је Кина је спремна да сарађује са земљама широм свијета, укључујући Француску, како би развила односе пријатељства и сарадње на основу међусобног поштовања.