latinica  ћирилица
07/05/2024 |  17:57 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

СМ: Изградња новог павиљона Студентског центра "Бориша Старовић" у Фочи

Савјет министара прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму између Саудијског фонда за развој и БиХ за Пројекат изградње студентског дома на Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, у износу 13 милиона долара.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Реализацијом пројекта изградње студентског дома на Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву биће обезбијеђено додатних 380 смјештајних јединица проширењем простора и изградњом новог павиљона Студентског центра "Бориша Старовић" у Фочи, саопштено је из Савјета министара.

На овај начин жели се допринијети побољшању квалитете наставе и услова студирања за студенте у Републици Српској, истиче се у саопштењу.

ПОДРШКА ИЗГРАДЊИ НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА У БАЊАЛУЦИ

Прихваћена је и иницијатива Министарства финансија и трезора и именована је делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму у износу од 13 милиона долара за Пројект изградње научно-технолошког парка у Бањалуци између Саудијског фонда за развој и БиХ.

Циљ овог пројекта је изградња и опремање научно-технолошког парка, те адаптација постојећег платоа поред објекта у модеран паркинг у склопу Кампуса Универзитета у Бањалуци, укупне корисне површине 7.758 метра квадратна на пет етажа.

Изградњом и опремањем научно-технолошког парка стварају се услови за даљи развој привреде и јачања сарадње научно-техничких организација са субјектима привреде, уз отварање нових радних мјеста, дигитални развој и побољшање конкурентности Републике Српске, саопштено је из Савјета министара.

ИМЕНОВАНИ ЧЛАНОВИ УПРАВНОГ ОДБОРА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Савјет министара именовао је данас Цвију Јурковић, Борислава Цицовића, Елвира Пешталића, Мату Јозића, Нихада Бранковића и Љиљану Богдановић у Управни одбор Института за нестала лица БиХ.

Овај Управни одбор замијениће привремени Управни одбор Института за нестале, који је именован 2016. године, саопштено је из Савјета министара.

Чланови Управног одбора именовани су на приједлог Министарства за људска права и избјеглице.

На сједници Савјета министара за чланове Одбора Агенције за јавне набавке БиХ именовани су представник Министарства финансија и трезора Игор Беванда, представници ентитетских министарстава финансија Лидија Калинић и Љубица Лето, представник Дирекције за европске интеграције Берина Турковић и представник Владе Брчко дистрикта Сенад Туфекчић.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ХАРМОНИЗАЦИЈУ ПРОПИСА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ СА ПРАВНОМ ТЕКОВИНОМ ЕУ

Усвојен је и извјештај Министарства безбједности о раду радне групе за хармонизацију прописа о оружју и муницији са правном тековином ЕУ.

Релевантним тијелима и институцијама ентитета, кантона и Брчко дистрикта препоручено да током израде нацрта закона о оружју и муницији користе препоруке из овог извјештаја ради постизања међусобне и усклађености с прописима ЕУ, о чему ће најкасније у року од годину дана информисати Министарство безбједности у Савјету министара.

Препоруке у вези с усклађивањем прописа у БиХ са легислативом ЕУ, између осталог, односе се на категоризацију оружја, рокове важења исправа и преиспитивање испуњености услова за посједовање оружја, деактивацију ватреног оружја, као и успостављање и одржавање централног или децентрализованог компјутерског система базе података, саопштено је из Савјета министара.

Када је ријеч о насиљу у породици, радна група је предложила усклађивање одредби закона о оружју у БиХ на начин да се оружје, муниција и исправе о оружју обавезно привремено одузимају одмах по пријави насиља у породици и прије покретања одговарајућег поступка.

Савјет министара усвојио је и информацију Министарства безбједности о изради плана транзиције у управљању миграцијама, те донио закључке којима се жели обезбиједити квалитетна транзиција управљања привременим прихватним центрима са међународних организација на институције БиХ.