latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:12 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Буноза: Ријешити сва спорна питања, не гурати ствари под тепих

Циљ Министарства правде у Савјету министара јесте да се Изборним законом ријеше сва спорна питања, укључујући и избор члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, а не да се проблеми гурају под тепих, изјавио је министар правде Давор Буноза након што је Нацрт закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ повучен са дневног реда данашње сједнице Савјета министара и враћен на дораду овом министарству.
Давор Буноза - Фото: СРНА
Давор БунозаФото: СРНА

Буноза је у обраћању новинарима подсјетио да је Изборни закон један од приоритета БиХ на европском путу који се мора извршити.

Он је одбацио наводе да се Изборни закон, који је наметнуо Кристијан Шмит, прво мора усвојити у парламенту, како би се могло расправљати о приједлогу Министарства правде.

Буноза је навео да је на изборном закону радила радна група именована на састанку лидера, те да је Министарство правде тај законски акт упутило на е-консултације.

- Шест дана послије долази до наметања Изборног закона, што се заправо никад није десило. Ми имамо могућност да разговарамо, да измијенимо и допунимо - навео је Буноза.

Он је рекао да је у приједлогу Министарства правде наведено да је ријеч о закону привременог карактера док се не проведу одлуке Европског суда за људска права.

Буноза сматра да се на неки начин ствара погрешна слика да Министарстство правде ради лоше, што не одговара истини.

Он је појаснио да је приједлог повукао када је увидио да постоји опасност да данашња сједница не буде одржана, наглашавајући да ће наставити да ради на изборном закону и да инсистира на томе да се дође до договора и консензуса.

Када је ријеч о Нацрту закона о Суду БиХ, Буноза је навео да је прије расправе лично поднио поднесак да повлачи тај закон.

- Постојале су неке назнаке да би се могли договорити о том закону. Међутим, кад сам схватио да не постоји консензус, одлучио сам опет да кренем са додатним преговорима с циљем да усагласим и тај врло битан закон за наставак преговора са ЕУ - рекао је Буноза.

Што се тиче сједишта другостепеног суда, он је навео да је остављена могућност да, уколико не дође до договора, рок буде пролонгиран за годину дана, а до тада да то буде у Сарајеву.

Буноза сматра да је кључна ствар да се физички одвоје првостепени и другостепени суд, те да је најмање битно гдје ће бити сједиште Апелационог суда.