latinica  ћирилица
08/05/2024 |  08:05 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Савић: Посјета Сија у овом тренутку од изузетног значаја за Србију (ВИДЕО)

Други је дан посјете кинеског Предсједника Си Ђипинга Београду. Сусрети са бројном кинеском делегацијом протећи ће и у економским темама, а економски аналитичар и професора економског факултета Универзитета у Београду Љубодраг Савић, гостујући у нашем Јутарњем програму, нагласио је да је посјета једног таквог свјетског државника Србији драгоцјена.
Љубодраг Савић - Фото: РТРС
Љубодраг СавићФото: РТРС

- Када у најави имамо резолуцију о Сребреници и пријем тзв Косова у Савјет Европе, можда и у овом деликатном тренутку, сама посјета је важнија од економских односа, али свакако њих не треба занемарити јер је Кина свјетски гигант на економском тржишту - нагласио је Савић.

Савић истиче да је кинеско тржиште огромно, али да то није више Кина из 80-их година прошлог вијека.

- Да ли ћемо све могућности искористити, највише зависи од нас - навео је Савић.

Када се заврши сукоб у Украјини, потом Газа, избори у САД, али и друге кризе на планети, највећа жртва свега биће ЕУ.

- Европа је свашта обећавала и не могу рећи да Србија није доста тога добила. Међутим, Србија има "угодну" позицију између ЕУ и Азије, тј. Кине, и то треба искористити. Једна Њемачка губи корак за Кином и радује са свакој сарадњи с њом. Данас живимо у мултиполарном свијету, гдје најбоље пролазе оне земље које имају најефтинију радну снагу, и најбоље цијене производа, а то Кина нуди у великим количинама - поручио је Савић.