latinica  ћирилица
08/05/2024 |  10:25 ⇒ 14:19 | Аутор: РТС

Вучић: Данас исписујемо историју, историјски значајна посјета Сија (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас обраћајући се грађанима са терасе Палате Србије, заједно са предсједником Кине Си Ђинпингом, да је то велики и челични пријатељ Србије и да данас исписујемо историју и будућност, јер је ријеч о историјски значајној посјети Сија Србији.
Дочек предсједника Кине (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Дочек предсједника Кине (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- Хвала вам што сте у оволиком броју дошли да поздравите нашег пријатеља великог, челичног пријатеља Србије Си Ђинпинга. Ја сам му рекао да ће као лидер велике силе свуда наићи на поштовање, али да на такво поштовање и љубав нигде неће наићи као у нашој Србији - рекао је Вучић.

Истакао је да је ово историјски значајна посјета Сија.

- Пишемо данас историју иако то многим не изгледа тако. За само неколико година сви ћемо се сјећати овог дана и да смо писали данас будућност - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Истакао је да ће само уговор о слободној троговини донијети спрским пољопривредницима сигурност и да ће кренути извоз говеђег меса, као и од 1. јула потпуно слободан извоз јабука, шљиве, боровнице и многих други производа, ракије и вина на огромно кинеско тржиште.

Вучић је додао да су тарифе за друге земље између 38 и 62 одсто док за нас из Србије неће бити тарифа.

- То је велика предност и пуно значи за нашу земљу - додао је Вучић.

Вучић је поручио да је Србија мала и поносна земља, чији људи имају велико срце које зна да цијени право пријатељство.

- Увјерен сам, поштовани предсједниче Си, да ћете током ове посјете осјетити макар дио поштовања и наклоности које грађани Србије имају за Кину, чијој се историји, култури и народу искрено диве. Памтимо да сте били уз нас када нам је било најтеже и када многи то нису ни хтјели, ни смјели. Захвални смо за пажњу коју посвећујете нашој земљи, као и на стратешком партнерству које је Србији отворило неслућене потенцијале за развој и напредак - рекао је Вучић.

Указао је да ће да наставе да заједнички раде на добробит својих народа, као и на бољем и праведнијем свијету, заснованом на начелима једнакости, правичности и поштовања у међународним односима, који су, како је навео, данас толико ретки.