latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:16 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

ЦИК расписао локалне изборе према Шмитовом закону; Владајућа коалиција у Српској ће размотрити ову одлуку (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ расписала је данас локалне изборе за 6. октобар ове године. Избори би требало да буду одржани према измијењеном Изборном закону БиХ наметнутом од Кристијана Шмита кога Република Српска не признаје за високог представника. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће одлуку ЦИК-а о спровођењу локалних избора разматрати партије владајуће коалиције у Српској.
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ) -
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ)

Осми по реду локални избори у БиХ од потписивања Дејтонског споразума биће одржани у недјељу, 6. октобра ове године. Бираће се 143 градоначелника односно начелника, 3.200 одборника у општинским и градским парламентима у Републици Српској, Федерацији и дистрикту Брчко.

На основу наметнутих измјена Изборног закона, на више од 500 бирачких мјеста у најмање 10 општина биће тестирано увођење оптичких скенера, биометријска идентификација бирача и друге техничке новине.



- Процес гласања у БиХ ће бити јединствен и једнообразан и гласаће се као и увијек помоћу папира и оловке, исто тако ће се и бројати, али ћемо и тестирати како ће то бити ако скенирамо листиће - рекла је предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић.

ЦИК БиХ данас је признала да је за њих осим Парламентарне скупштине и ОХР законодавац који има право да мијења Изборни закон БиХ, мимо воље домаћих политичара.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић најавио је да ће странке парламентарне већине у Српској размотрити одлуку ЦИК БиХ о спровођењу локалних избора пошто на снагу још није ступио Изборни закон Републике Српске.

- Што се тиче Изборног закона Српске, ЦИК не оцјењује ни уставност ни законитост аката НС РС. Искључиво радимо у складу са Изборним законом БиХ, а најављено доношење закона је упитно. Тако да та ситуација није нешто што ће рјешавати ЦИК, али морам рећи да ће створити  тешкоће у раду - додала је Хаџиабдић.

Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара, на питање новинара да ли ће се у Српској локални избори одржати према Изборном закону који је усвојен у Народној скупштини, одговорио је потврдно.

У централни бирачки списак уписано је 3.406.088 грађана с правом гласа на предстојећим локалним изборима, што је близу 300.000 више у односу на опште изборе прије двије године.

С обзиром на негативан природни прираштај, одлив радне снаге, одрицање од држављанства БиХ, под знаком је питања вјеродстојност регистрованог броја бирача

- Свјесни смо чињенице о броју људи који живе у БиХ и чињенице да се пуно прича о великом одливу бирача, али они су и даље у евединцијама МУП-а и матичним уредима - рекао је Жељко Бакалар, члан ЦИК-а.

Локални избори, расписани на основу Шмитовог закона, коштаће близу 19 милиона КМ. Већ је одобрено 7,5 али ЦИК тражи додатних 4,5 милиона за увођење нових изборних технологија. Знатан дио трошкова, 7,5 милиона пашће на терет локалних заједница.