latinica  ћирилица
08/05/2024 |  22:01 ⇒ 09/05/2024 | 10:23 | Аутор: sputniknews.com

Како су кинески новинари доживјели дочек приређен њиховом предсједнику у Београду?

Предсједнику Сију приређена је невјероватна добродошлица, то је приказ односа двије државе, не само због вишегодишње заједничке подршке и поштовања, већ и због сарадње која ће у будућности све више расти, каже за Спутњик Јанг Ченгжи, један од многобројних новинара који су дошли у Београд да извјештавају о посјети кинеског предсједника Србији.
Посјета кинеског предсједника Београду (Фото: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Посјета кинеског предсједника Београду (Фото: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Јанг Ченгжи је новинар кинеске телевизије ЦГТН и, како нам каже, први пут је у Београду. Међутим, Србија му није непозната.

- Многи пријатељи су ми и раније говорили о Србији. Након што су отворени директни летови између Београда и градова на сјеверу Кине 2022. године, многи наши држављани почели су да путују у Србију и да је бирају за туристичку дестинацију - каже Јанг.

Оно што је слушао од пријатеља, сада је могао да осјети – задивила га је не само добродошлица Си Ђинпингу него и, уопште, срдачност грађана Београда.

- Веома сам изненађен пријатељским односом људи, старим дијеловима града и великом кинеском заставом на Генекс кули - додаје он.

У кинеским медијима, посјета Си Ђинпинга Србији једна је од главних тема и заузима важно мјесто у срцима великог броја људи у Кини, објашњава наш саговорник. Кинези сарадњу Београда и Пекинга карактеришу као челично и искрено пријатељство – сарадња и поштовање грађени су годинама међу нашим народима, а она је, према његовим ријечима, прије свега важна у економским и културним сегментима.

- Очекујемо велики број споразума између двије земље и то је према плану који је направљен 2023. године, а који подразумијева велики број пројеката у регији Централне и Источне Европе. Широк спектар нових могућности отвориће се и у будућности. Предсједник Кине је говорио и о сарадњи у областима као што су напредне технологије, иновације, вештачка интелигенција, зелене технологије... Сматрам да ће наше земље у будућности много сарађивати - сигуран је Јанг.

Говорећи о томе како двије земље неједнаке величине и моћи могу да сарађују на равноправним основама, Јанг сматра да је то оствариво ако се сарадња базира на вриједностима које су заједничке за обе земље – поштовање суверенитета и националних интереса обе земље, поштовање права да државе буду слободне од спољног мешања у унутрашње ствари – то су вриједности које спајају државе без обзира на њихову величину.

И географски положај Србије у срцу Балкана важан је за многе инфраструктурне пројекте који су од значаја за овај дио свијета. То је исто област у којој двије државе могу да сарађују.

- Када говоримо о међународним односима, морамо да разумијемо да је кинеска филозофија заснована на изградњи заједничке будућности за човјечанство. То је инклузивна филозофија која не зависи од величине било које државе - објашњава он.

За Жанг Јинг, дописницу Кинеске медијске групе (ЦМГ) из Београда, Сијева посјета спада у историјске тренутке.

- Лично сам веома поносна што сам овдје, за вријеме посјете предсједника Сија. Вјерујем да ће посјета отворити ново поглавље у односима и пријатељству између наше двије земље - констатује она.

ЦМГ је у част посјете предсједника Сија, заједно са Кинеским културним центром у Београду и Поштом Србије издао три серије поштанских марки под називом “Пријатељи који долазе из далека“, са мотивима који представљају паралеле у кинеској и српској историји и култури, а такође представљају примјер добре сарадње Србије и Кине.

Тако су на једној серији представљене преисторијске Винчанска и Хемуду култура, на другој брза пруга Београд-Будимпешта, а на трећој Иво Андрић и Конфучије, с обзиром да Андрићево име носи српски културни центар у Пекингу, а Конфучијево кинески у Београду.

А испред Палате Србија, некадашње Палате Федерације, окупило се мноштво српских и кинеских грађана који су дошли да поздраве Си Ђинпинга. Међу окупљенима било је и кинеских и српских грађана. Двадесетдвогодишња Шенг Чуи на пропутовању је кроз Београд и, како нам каже, изненадила се када је видела српску престоницу окићену кинеским заставама. Тада су јој пријатељи рекли да ће Си посјетити Србију.

Није могла да прати свечани дочек, али нашла се испред Палате Србија како би поздравила свог и српског предсједника. У Србији је била први пут прије седам година и тада се осећала, како нам каже, веома пријатно, као уосталом и сада.

- Људи су овде веома пријатељски расположени, а Београд постаје све бољи и бољи за туристе. Људи су стално насмејани, а храна је фантастична – веома је укусна - каже нам Шенг.