latinica  ћирилица
08/05/2024 |  22:31 ⇒ 22:46 | Аутор: ТАНЈУГ

СЕ: Пријем Косова није на агенди сједнице Комитета министара спољних послова

Пријем тзв. Косова у Савјет Европе није на агенди сједнице Комитета министара спољних послова која се одржава наредне недјеље, речено је Гласу Америке у тој међународној организацији.
ЕУ (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER/илустрација) -
ЕУ (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER/илустрација)

- У овом тренутку нисмо у могућности да одредимо када би то могло да се догоди. Званични ставови у вези са тим у надлежности су релеватних националних власти - наведено је у одговору из Савјета Европе.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да не прихвата да почетак формирања Заједнице српских општина буде основ за чланство такозваног Косова у СЕ оцијенивши да се ради о услову за жаљење међународних савезника.

Курти је на сједници владе у Приштини рекао да је апсурдан захтјев да се нацрт статута ЗСО упути Уставном суду у Приштини, што је по ставовима Њемачке и Француске претходних дана, услов да се питање чланства тзв. Косова у СЕ нађе на дневном реду Комитета министара спољних послова 46 земаља чланица СЕ средином овог мјесеца.

Међутим, Француска и Њемачка затражиле су од Косова и да отпочне потребне кораке за формирање Заједнице општина са српском већином - и то недуго пошто је ПССЕ усвојила препоруку о пријему Косова у чланство.

Француска, којој су се придружиле Њемачка и Италија, жели да одложи одлуку о кандидатури тзв. Косова за чланство у Савјету Европе на мајском састанку Комитета министара, пренио је Албанијан пост, позивајући се на дипломатске изворе.

Француска, Њемачка и Италија сматрају да чланство Косова у СЕ треба да буде одложено док Приштина не докаже да је посвећена формирању ЗСО.

Парламентарна Скупштина Савјета Европе усвојила је 16. априла нацрт извештаја известиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косову одобри да постане члан Савјета Европе.