latinica  ћирилица
09/05/2024 |  14:22 | Аутор: РТРС

Стевандић: Грађани Српске славе Дан побједе у слободној и демократској земљи

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да, за разлику од Српске, у Сарајеву немају ту прилику да се придруже Дану побједе јер тамо имају објекте и улице назване по ефендији Ђози и Мустафи Бусулаџићу, који су били типични нацисти и подржаваоци те идеологије.
Дан побједе над фашизмом - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дан побједе над фашизмомФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Част ми је да честитам свим грађанима Српске, који живе у слободној и демократској земљи, и могу да славе Дан поједе над фашизмом. Овдје сам видио и неколико наших суграђана Бошњака и Хрвата, међу којима и /олимпијског шампиона у боксу/ Анту Јосиповића - изјавио је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Стевандић је нагласио да грађани Сарајева који ходају улицама са именима нацистичких идеолога сигурно не могу да славе Дан побједе над фашизмом и нацизмом.

- Желим и њима да честитам овај дан и замолим их да се изборе за слободу и буду слободни људи - као ми у Републици Српској - навео је Стевандић.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Стевандић је нагласио да је она већ "демонтирана", те да је због тога одгођено изјашњавање о њој у Генералној скупштини УН.

- Савјет безбједност УН има обавезујуће одлуке и резолуције, а Генерална скупштина необавезујуће. У Савјету безбједности кажу да Српска није починила геноцид, да Србни нису геноцидан народ, да Кристијан Шмит није високи представник и да је Косово Србија. Онај који то не поштује крши међународно право - рекао је Стевандић.

Стевандић је нагласио да они који то поштују - не желе да као многи кокетирају са фашизмом, већ се против њега снажно боре.

- Данас лишени лажних нада о равноправности и поштовању наших жртава, додатно смо ојачани, како год прошла резолуција о Сребреници - било да се изгласа на силу или пропадне. Морамо да будемо још више уједињени и да само тако побјеђујемо - нагласио је Стевандић.