latinica  ћирилица
10/05/2024 |  07:28 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Манифестација "Ноћ тврђава" у Бањалуци (ВИДЕО)

Град Бањалука ће и ове године бити домаћин регионалне манифестације "Ноћ тврђава", чији је циљ да повеже и промовише програме на фортификацијским локацијама широм Европе.
"Ноћ тврђава" -
"Ноћ тврђава"

Циљ манифестације, која је у досадашњим издањима објединила 45 фортификацијских локалитета у шест европских земаља, је да се унаприједи културна и туристичка понуда у европским градовима са етаблираном баштином, те да се подигне свијест о потенцијалу и важности валоризације културне баштине као генератора развоја културног туризма.

Како су нагласили организатори "Ноћ тврђава" проширује и јача сарадњу између градова и организација, које управљају фортифицираном споменичком баштином.

Манифестација се одвија уз подршку међународних удружења EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) и FORTE CULTURA, које су "Ноћ тврђава" уврстиле у догађај под називом European Fortress Summer Event.

"Ноћ тврђава" је први пут одржана 2022. године у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини као резултат заједничког европског пројекта FORTITUDE.

Ове године организаторима манифестације, Тврђави културе Шибеник, граду Карловцу, општини Бар и Граду Бања Лука, придружили су се и партнери из града Требиња и Општине Улцињ.