latinica  ћирилица
10/05/2024 |  08:33 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Милетић: Кина даје пуну подршку српском народу (ВИДЕО)

Посјета кинеског предсједника Си Ђинпинга Србији није само економска него претеже и у политичком смислу, изјавио је предсjедник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Си Ђинпинг и Александар Вучић (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs) -
Си Ђинпинг и Александар Вучић (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs)

Милетић је нагласио да је Кина врло јасно рекла како гледа Србију и интересе српског народа у региону, као и да ће се принципијелно односити према питањима Србије на међународном плану.

- Кина даје пуну подршку српском народу, чак и кад је у питању Република Српска и српски народ у БиХ гдје поједине државе желе да га обиљеже као геноцидан народ. Не само да нисмо геноцидни него се види да  је у питању завјера чији је циљ да онемогући даљи раст српске државе, да се забије клин у односе Срба и Бошњака како никад не би било мира - истакао је Милетић.

Милетић је поручио да је српски народ за развој и будућност.

- Нема слоге без разумијевања. Морамо да сарађујемо, а страним факторима више одговара да се ми свађамо. Прошло је то вријеме наивности наших људи, морамо заједништвом да покажемо снагу - рекао је Милетић. 

Говорећи о економској сарадњи Србије и Кине Милетић је навео да је повјерење ненарушиво.

- Први пут је речено да је Србија главни ослонац у југоисточној Европи за Кину. Резулати сарадње су плодни, а она ће убудуће бити још чвршћа и плодоноснија, не само у интересу Србије него и цијелог региона - рекао је Милетић.

Милетић сматра да Европска унија нема шта да приговори тој сарадњи.

- То је логичан потез Србије кад се виде притисци на наш народ. Сарадња Србије и Кине је без икакве мрље, од обостраног интереса, заснована на међународном праву и просто не могу да нађу неку замјерку. Србија је пружила руку и према САД и ЕУ, али нема намјеру да ради у корист своје штете. Подршка Кине је вишедимензионална. У економији имамо сјајне резултате, изузетан раст извоза - поручио је Милетић.