latinica  ћирилица
10/05/2024 |  10:58 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Цицовић: Српска и Србија ближе него икад

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да је Споразум о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске који је потписан на данашњи дан прије 24 године значај Дејтонског споразума подигао на још већи ниво и омогућио несметану сарадњу у свим областима.
Млађен Цицовић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Млађен ЦицовићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Цицовић је нагласио да је то условило да Србија и Република Српска данас буду ближе него икад.

- Имамо одличну сарадњу, од оне на нивоу два предсједника, па преко народних скупштина, влада, привредних комора, а истовремено у областима науке, културе и умјетности - рекао је Цицовић.

Цицовић је додао да је интензивна сарадња научних и просвјетних институција, размјена позоришних представа.

- Све боље сарађујемо на пољу филма, образовања, спорта и свега што чини живот грађана - истакао је Цицовић.

Он је рекао да су под окриљем Споразума о специјалним и паралелним везама успјешно започети велики инфраструктурни пројекти, а да скоро и нема мјеста у Републици Српској у коме Србија није нешто изградила, помогла и подстакла развој.

- Посебно је значајно то што су Република Српска и Србија, са предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем на челу, на вријеме препознали сва искушења и изазове и дефинисали заједничку политику која је, прије свега, у функцији очувања нашег националног идентитета на овим просторима - рекао је Цицовић.

Нагласио је да су датуми, какав је овај, увијек прилика да се додатно анализира шта је учињено у претходном периоду и шта се може урадити да сарадња Српске и Србије буде на још значајнијем нивоу.

- Ту посебно мислим на економску сарадњу, гдје има доста простора и вјерујем да ћемо у наредном периоду градити још снажније наше заједничке инфраструктурне пројекте, да ћемо заједно користити наше привредне и природне ресурсе, изградити Аеродром у Требињу и реализовати многе друге заједничке пројекте - рекао је Цицовић.

Он је изразио увјерење да ће се у наредном периоду још снажније и чвршће радити на јачању сарадње, јединства и саборности.

- Само такви можемо се одупријети свима онима који желе да пониште Дејтон и унитаризују БиХ - поручио је Цицовић.

Цицовић је подсјетио да Република Српска и Србија данас заједно обиљежавају све значајне датуме српске историје, заједно славе Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

- Заједно његујемо културу сјећања чиме показујемо колико смо свјесни важности нашег јединства и саборности и колико су нам важни они који су уградили своје животе у темеље Републике Српске и Србије. На тај начин најбоље дефинишемо нашу будућност и све оно што треба да радимо заједно - рекао је Цицовић за Срну.

Тадашња Скупштина СР Југославије  ратификовала је 10. маја 2001. године Споразум о специјалним паралелним везама СРЈ и Републике Српске.

Потреба за овим споразумом настала је распадом СФР Југославије, јер су грађани Републике Српске хтјели да остану у заједници са СР Југославијом.

Овај споразум потписан је ради развијања сарадње између Републике Српске и Србије у областима привреде и кориштења привредних ресурса, планирања, приватизације и денационализације, науке и технологије, образовања, културе и спорта, здравства и социјалне политике, туризма и заштите околине, информисања, заштите слобода и права грађана, као и сузбијање криминала.