latinica  ћирилица
10/05/2024 |  15:48 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

"Гастро-фестом" озваничен почетак туристичке сезоне у Фочи (ВИДЕО)

На острвцету Бриони код Фоче промовисана је туристичка понуда и најбоље с јеловника овог краја на Гастро фесту. Посебности Националног парка "Сутјеска", рафтинга Таром и Дрином, кањонинга, кајакинга, Пјешчаних пирамида, понуда је која привлачи све више туриста.
"Гастро-фест" у Фочи - Фото: СРНА
"Гастро-фест" у ФочиФото: СРНА

Више фочанских ресторана, удружења и пољопривредника припремили су обиље хране, на чије мирисе и укусе нико није остао имун.

Уз специјалитете из ресторана, могла су се пробати разна јела са села, производи од меда, прерађевине од боровнице, планински чајеви, а туристичку понуду представили су и Национални парк "Сутјеска" и Ловачко удружење "Бакић".

Међу бројним специјалитетима, представљено је и јело "Дрински сплав" - телећа и свињска шницла пуњена са пршутом, сиром и кајмаком, преливена са домаћим тартар сосом, представља сплавове, односно сплаварење.

- У понуди имамо ново јело "мештревачки стек", такође шницла пуњена разним врстама сирева и пршута, а додатну чар даје прелив од домаћих печурака, односно од вргња са наших крајева - каже Миљан Радановић из Ресторана “Деветка“.

Међу посјетиоцима ове традиционалне манифестације су и наставници и ученици основних школа из Београда и Охрида, који су у пријатељској посјети Основној школи "Веселин Маслеша" у Фочи.

- Дивни људи и дивна природа. Ово мора да се види много даље, много више људи да види, да уживају у овој природи, у овом ваздуху, са добрим људима - одушевљена је Београђанка Мирјана Јакшић.

У Фочи је туристичка сезона почела крајем априла. На рафтингу туристи из свих крајева, а очекују их и у Националном парку “Сутјеска“. Уз бројне приордне и културно-историјске потенцијале велика су очекивања од развоја туризма.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић каже да је "Гастро-фест" наставак прославе Дана општине, чиме су гостима продужили боравак и показали каквим све богатствима ова општина располаже - од Националног парка "Сутјеска", Парка природе "Тара" и рафтинга том ријеком, до Пјешчаних пирамида и острва Бриони.

- Све то су велики потенцијали на чему треба да заснивамо привредни раст и развој општине, као један од темеља будућег развоја - истакао је Вукадиновић.

Промоција туризма и Гастро фест организовани су у оквиру Мајских свечаности.