latinica  ћирилица

Народне кухиње на Косову и Метохији

Помоћ коју упутите народним кухињама директна је помоћ нашем народу да настави мукотрпну борбу за опстанак на вјековним огњиштима. На тај начин заједно чувамо српство и коријене. Та помоћ је значајни показитељ љубави и саосјећања, и моралне подршке да нас не препуштате забораву.

Рад народних кухиња на Косову и Метохији траје дугих петнаест година. Уз улагање великог напора, труда и рада, Епархија рашко-призренска уз своју Добротворну организацију „Мајка девет Југовића“ успијева да свакодневно прехрани преко 2000 социјално угрожених лица са ових простора. И послије толико година рада, за кухиње и даље нема идеалних услова нити безбједности. Оно што свакако одржава њихов рад јесте добра воља добрих људи и институција који се неријетко одазову да пруже помоћ.

На простору Косова и Метохије постоји шест народних кухиња које покривају Општине Ново Брдо, Гњилане, Косовска Каменица, Витина, Клина и Исток. У њима, свој често и једини дневни топли оброк и комад хљеба добија преостало српско живље, а притом, кухиње снабдијевају и неколико школских кухиња.

Недостатак сталних донација један је од основних проблема у раду народних кухиња, а помоћ државе покрива тек трећину њених потреба. Из тих разлога, реализација бројних хуманитарних акција, важан је ослонац у опстанку нашег народа. Уз велику подршку добротвора, како појединаца тако и бројних институција успијевамо да одржимо рад у континуитету.

У жељи да се кухиње у потпуности изборе за своју самоодрживост покренули смо бројне пројекте да у томе помогну: Фарма коза и оваца, Пољопривредно газдинство, Млекара, Фарма Тов јунади, узгој крава музара, док су у плану и многи други.

Међутим, велика стрепња кухиња јесте недостатак намирница. Узимајући у обзир то да се свакога дана припрема оброк за преко 2000 људи, оскудица намирница које се притом и највише користе и троше попут брашна, уља, конзервираног поврћа, месних нарезака, није нимало чудна појава. Рад кухиња је непрестано у искушењу и страху да ситуација не дође у алармантно стање које би за посљедицу имало затварање кухиња. Зато је прилив донација, у виду хране или новца, неопходан, како би кухиње неометано радиле.

Иако у великим потешкоћама, остављамо иза себе зимски период који нам увијек изнова отежа рад, нарочито када је дистрибуција хране у питању, али и потрошња исте. Зима за собом увек остави посљедице попут мањка намирница, па ће сада наш фокус бити набавка неопходног.

Помоћ коју упутите народним кухињама директна је помоћ нашем народу да настави мукотрпну борбу за опстанак на вјековним огњиштима. На тај начин заједно чувамо српство и коријене, а то је од виталног значаја и нама као народу, а и самој држави. Та помоћ је значајни показитељ љубави и саосјећања, и моралне подршке да нас не препуштате забораву.

 Контакт телефон за донације и све информације је +381 38 64-275 као и на www.narodnekuhinjekim.com