latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:23 | Аутор: СРНА

Уставни суд: Неуставна одредба о ступању закона на снагу

Уставни суд Републике Српске утврдио је на данашњој сједници да није у складу са Уставом Српске одредба члана Закона о остваривању права на старосну пензију професионалних војних лица, којом је прописано да овај закон ступа на снагу наредног дана од дана његовог објављивања.
Уставни суд РС - Фото: СРНА
Уставни суд РСФото: СРНА

Уставни суд је оцијенио да је наведена одредба у супротности са чланом Устава којим је прописано да општи акти могу ступити на снагу најраније осмог дана од дана објављивања акта у службеном гласилу, саопштено је из Уставног суда.

С обзиром на ову чињеницу, Уставни суд се није упуштао у оцјену уставности осталих одредаба наведеног закона, као неважећег општег правног акта.

Уставни суд Српске утврдио је да није у сагласности са Уставом одредба Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-ослободилачког рата којом је прописано да мјесечни борачки додатак може да оствари борац од прве до пете категорије и прије навршених 60 година уколико је до 31. јануара 2012. године био корисник личне пензије која му је у складу са прописима из области пензијско-инвалидског осигурања била одређена од гарантованог пензијског основа.

Овим су у привилеговани положај стављени борци које третира оспорена одредба у односу на остале борце истих категорија и истих година старости који, према овој уредби, не могу остварити право на мјесечни борачки додатак./