latinica  ћирилица
25/04/2014 |  08:26 | Аутор: СРНА

Кери: Ако Русија настави у овом правцу то ће бити скупа грешка

Русија ће скупо платити настављање актуелне политике према Украјини, изјавио је синоћ у Вашингтону амерички државни секретар Џон Кери.

"Ако Русија настави у овом правцу, то неће бити само велика грешка већ ће то бити скупа грешка", упозорио је амерички званичник.

Кери је рекао да руска економија већ има потешкоћа због уведених санкција и додао да Русија није предузела "ни један једини корак" на испуњењу услова споразума постигнутог прије недјељу дана о деескалацији напетости у Украјини.

"Већ недјељу дана Русија није позвала проруске демонстранте да подрже деескалацију, положе оружје и напусте државне зграде", рекао је Кери.

Он је додао да су представници прелазних украјинских власти "од првог дана" држали своју ријеч пошто су пристали на споразум у Женеви.

Кери је оптужио Русију за "свеобухватни напор да активно саботира" демократски процес у Украјини.

Споразум о деескалацији кризе у Украјини постигнут је 17. априла у Женеви, када су се високи представници Русије, Украјине, ЕУ и САД договорили да се проруске снаге повуку из украјинских институција и да ће сви бити амнестирани.

Од тада је дошло до нових сукоба, и то на Вакрс, а САД и Русија имају супротне ставове о узроцима кризе.

Русија међутим негира све наводе да је она одговорна за ескалацију и несмиривање кризе, тврдећи да се Запад не придржава споразума из Женеве.